• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

İstanbul'da kuduz aşısı kalmadı!

İstanbul'da kuduz aşısı kalmadı!
İstanbul’dan birkaç gündür süren kuduz aşısı sıkıntısı vatandaşı mağdur etti. Hayvan ısırığı için hastanelere başvuran hastalar “Kuduz aşısı kalmamıştır” cevabıyla karşı karşıya kaldı.

Mustafa Meydan

Ülkemizde sahipli ya da sahipsiz tüm kedi ve köpeklerin yılda bir defa kuduz hastalığına karşı aşılanması ile aşı kayıtlarının tutulması zorunludur. Buna rağmen bazı hayvanlar aşı kaydının olmaması kuduz vakalarını arttırıyor. Özellikle kafa bölgesinden ısırılan ya da tırmalanan hastalara 3 saat içinde müdahale edilmesi gerekiyor. Yaşanan aşı krizi nedeniyle hastalar bazı hastanelerin kapısında “Kurumumuzda kuduz aşısı kalmamıştır” uyarısıyla karşılaşıyor. Bazı hastalar ise Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi tarafından yönlendirildikleri hastanede de kuduz aşısı bulamamaktan şikayetçi. Sağlık Bakanlığı ise “Aşı var ama lojistikte sorun yaşanmıştı. Sorun ortadan kaldırıldı” açıklamasını yaptı.

Kapı kapı aşı arıyorlar

Aşı olmak için hastanelere koşan hastalar, “Kuduz aşısı kalmamıştır” cevabıyla ne yapacaklarını şaşırdı. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi tarafından farklı hastanelere yönlendirilen hastalar birçok hastaneye başvurmalarına rağmen, aşı kalmadı cevabıyla karşılaştı. Citrulinamia adında çok nadir rastlanan bir hastalık nedeniyle tedavi altında bulunan 5.5 yaşındaki Ceren Doğa Akpınar’da kuduz aşısı mağdurlarından.

Hastalığının rutin kontrolü için 3 hafta önce Cerrrahpaşa Tıp Fakültesi’ne giden Ceren Doğa’yı hastane koridorunda kafasından kedi tırmaladı. Hemen müdahale edilen Ceren Doğa’nın 5 doz kuduz aşısı olması gerektiği belirtildi ve aşı karnesi düzenlendi. İlk doz Haseki Hastanesi’nde yapılan Ceren Doğa’ya 2. ve 3. dozlar ise Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Babası Murat Akpınar tarafından dün sabah 4. doz aşı için Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen Ceren Doğa’ya aşı kalmadı cevabı verildi. Tedavinin tam ortasında “aşı kalmadı” cevabıyla karşılaşan baba Murat Akpınar Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni aradı.

3 saat içinde müdahale şart

SABİM tarafından aşı sıkıntısı olduğunun kabul edildiğini belirten baba Murat Akpınar, “Bana İstanbul genelinde kuduz aşısı sıkıntısı yaşandığını ancak, kısa sürede çözüleceği söylendi. Hatta Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde aşı bulunduğu belirtilince çocuğumu alıp geldim. Ancak burada da aşı kalmamış. Hatta buradaki görevliler İstanbul’da hiçbir hastanede bulunmadığını söylediler. Böyle tehlikeli bir hastalığın aşısının olmaması çok korkutucu.

Bize kafa bölgesinden ısırılan, tırmalanan bir insana 3 saat içinde müdahale edilmesi gerektiği söylenmişti” dedi. Bazı hastanelerin intaniye servislerinde bulunan “Kuduz aşısı” birimlerinin kapısına “Kurumumuzda kuduz aşısı kalmamıştır” yazısı asıldı.

Yetkililer ellerinde aşı bulunmadığı için vatandaşları geri çevirmek zorunda kalırken,vatandaşlar hastane hastane dolaşarak aşı bulmaya çalışıyor.

Lojistik sorunu aşıldı aşı ulaştırıldı

Aşı kriziyle ilgili olarak İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Sağlık Bakanlığı’ndan yeteri miktarda aşı geliyor. Fakat lojistikte bir sorun yaşandığı için aşılar hastanelere ulaştırılamadı” açıklamasında bulunurken, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyse, “Aşı var ama lojistikte sorun yaşanmıştı. Sorun ortadan kaldırıldı. İstanbul’un her yerine aşı ulaştırıldı” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7571 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim