• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

İşte '112 sapıklarının akıl almaz ses kayıtları / Video

İşte '112 sapıklarının akıl almaz ses kayıtları / Video
Hayat kurtarma çabasında olan 112 Acil Servis operatörleri en çok asılsız aramalar ile telefon sapıklarından rahatsız.

Doç. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik merkeze gelen ilgisiz telefon çağrılarına değindi. Özüçelik, "Şu anda günde yaklaşık 60 - 65 bin civarında civarında çağrı geliyor. Bu 65 bin çağrının çok büyük bir oranı gereksiz. Sadece bin tanesine biz ambulans gönderiyoruz. Bu 65 bin çağrı kimlerden oluşuyor ?

Çocuklar arıyor; telefonunu kontrol etmek isteyenler arıyor ya da canı sıkılan vatandaşlar arıyor. Kötü niyetli kişiler arıyor. Gerçekten acil vakalara ulaşmamız mümkün değil. Bazı aramalarda bize gerçek hasta varmış gibi yer tarifi yapılıyor. Biz de ambulans çıkartıyoruz. O sırada da bir trafik kazası olursa, bu gerçek bir trafik kazasına ulaşılamamasına neden oluyor. Bizim 112' yi yanlış yönlendirmemiz birisinin hayatına mal olabilir " dedi.

"HAKARETE VARAN ARAMALAR OLUYOR"

Konuyla ilgili bilgiler veren 112 Acil Ambulans Hizmetleri Başhekimi Dr. Metin Arslan ise, " Komuta merkezimize gelen çağrılarımızın büyük bir kısmı gereksiz, zaman kaybettirici aramalar. Çok ağır şikayetler oluyor. 30 - 40 civarında ciddi şikayet oluyor. Hakarete varan aramalar oluyor. Personelimizin motivasyonu tamamen kırılıyor. Karşının yapacağı tek şey detaylı bilgi vermek, personelin görevi ise, ambulans yönlendirmek" diye konuştu.

Arslan, 112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezine gelen ilgisiz çağrılarla ilgli bir şikayet girişimleri olup olmadığı sorusuna da yanıt verdi. Arslan, " Bugüne kadar binlerce şikayetimizi Savcılığa ilettik. Soruşturmalar devam ediyor. Üzüntüyle söyleyebilirim ki alınan bir karar yok. Bir iki örnekte akli dengesi bozuk olan kişilerle ilgili bize dönüldü. Sadece ailelerin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor " dedi.

"BİLİNÇSİZ BİR ARAMA SÖZKONUSU"

112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezinde çalışan personel Sevil Tosun, " Genelde hasta yakınlarıyla muhatap oluyoruz. Düzgün bir şekilde adres alıp, ambulans yönlendiriyoruz. Bizim hastalarla çok uzun bir süre görüşme şansımız olmuyor. Saniyeler ve dakikalar önemli olduğu için en kısa sürede aders almak önemli " diye konuştu.

Tosun, sisteme gelen ilgisiz çağrılarla sürekli muhatap olduğunu belirterek, " Bu konuda bilinçsiz bir arama sözkonusu. Maalesef muhatap oluyoruz. Genelde cevap vermiyoruz çünkü biz kendi şahsımıza yönelik algılamıyoruz bunu" dedi.

Tosun, " Ses tonundan bile anlayabiliyoruz ihbarın asılsız olup olmadığını. İstisnai bir durum oluyor ambulans çlıkartmamız asılsız bir ihbara" diye konuştu.

112 'ye gelen hakarete varan çağrılarda nasıl davrandıklarını da anlatan Tosun, " İlk etapta karşıdan gelen böyler bir tepki varsa, konuşma kesiliyor. Uzatma sözkonusu olmuyor. Sürekli bir çağrı gelmesi sözkonusu olduğu için, orada kaç kişinin beklediğini görürken uzatma sözkonusu olmuyor " dedi.

"AMBULANS SİZİN EVİNİZE GİDİYOR OLABİLİR"

112 Acil Servis Komuta Kontrol Merkezi şefi pratisyen hekim Ebru Kahtalıoğlu de, merkezde çalışmanın zorluklarına değindi. Kahtalıoğlu, " Sahada çalışan ve burada çalışan arkadaşlarımızın motivasyonu ve telefona gelen çağrıların değerlendirilmesi bunların hepsinin koordinasyonu bize ait. Tabii ki hata yapmamamız gerekiyor. Çünkü işimiz acil ve malzememiz insna hayatı. Kurtardığımız her hayat için çok da zevkli olan bir meslek " dedi.

Kahtalıoğlu da, 112 Acil Servis sistemine gelen ilgisiz çağrılara değindi. Kahtalıoğlu, " Gereksiz dediğimizde yanlış anlaşılmasın. Boş yere kullanım. Canı sıkılan insanların 112'yi sadece bir eğlence aracı olarak görüp kullanması" dedi.

Vatandaşlara bir mesaj da gönderen Kahtalıoğlu, "Eski şeflerimizden birinin çok güzle bir cümlesi vardı. Ambulansa ihtiyacınız olabilir; ambulans sizin evinize gidiyor olabilir 112 asla meşgul edilemeyecek bir sistem. Yeri geldiğinde sizin de ihtiyacınız olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5073 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim