• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

İşte başarılı diyetin sırrı

İşte başarılı diyetin sırrı
İngiltere'de yapılan bir araştırma, günde fazladan 14 gram lif tüketenlerin kalori alımını yüzde 10 azalttıklarını gösteriyor.

Her yemekle birlikte yarım greyfurt yemek de haftada 450 gram zayıflamaya yardımcı oluyor. Çünkü greyfurt, yağ depolayan insülin hormonunu düzenliyor. Lif bakımından zengin sebzelerin başında lahana, kıvırcık, kabak, mısır ve enginar geliyor.

Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, kilo vermenize yardımcı öğünler ve yiyecek çeşitleri şöyle;

Doyum: Doyum, kendini tok hissetmedir. Yemekten sonra daha fazla memnuniyet hissederseniz, bir sonraki öğünde daha az yersiniz.

Kalori yoğunluğu aşırı yemeden tok hissetmenin anahtarıdır. Kalorisi yoğun olan yiyecekler arasında kabuklu yemişler, peynir, tam tahıllı gıdalar, patates gibi nişastalı yiyecekler, yağlı yiyecekler (ancak bunlar makul ölçüde yenmeli, önerilen porsiyon miktarı aşılmamalı) yer alıyor. Lifli olan düşük yoğunluklu yiyeceklerle birlikte kalorisi yoğun yiyecekleri az miktarda tüketin. Meyve ve sebzelerin de dahil olduğu düşük yoğunluklu gıdalardan günde en az 3-5 porsiyon yemeye çalışın.

Kahvaltı

Açlığınızı idare edilebilir seviyede tutmak için, günde birkaç kez az az yemek yiyin ve kahvaltının en doyurucu ve tatmin edici öğün olmasına dikkat edin. Kalp dostu bir kahvaltı vücudunuzun iştahı kesen leptin hormonu üretmesine yardım ediyor. Tam tahıllı gevrek ya da ekmek, bir parça meyve ve yumurta gibi az yağlı proteinden oluşan bir kahvaltı vücudunuzun yeterince leptin üretmesini sağlayacaktır. Bu da gün boyunca daha az yemek yemenize yardım edecek.

Tam tahıllı ve lifler

Lifli gıdalar sizi tok tutuyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma, günde fazladan 14 gram lif yiyenlerin kalori alımını yüzde 10 azalttıklarını gösteriyor. Elma, yaban mersini, kivi, mango, hurma ve ahudududa bol miktarda lif ve çok az şeker bulunuyor. Armut da günlük lif ihtiyacınızın yüzde 15'ini karşılıyor. Birçok meyvede olduğu gibi armudu kabuklarını soymadan yerseniz sizi daha fazla tok tutar, sindirime yardım eder.

Her yemekle birlikte yarım greyfurt yemek de haftada 450 gram vermenize yardım edebilir. Çünkü greyfurt yağ depolayan insülin hormonunu düzenliyor.
Arpa, kepek, bulgur ve darı gibi tahılları içeren gevrekler de protein ve lif bakımından zengindir.

Lifli sebzeler ise şöyle: mısır, enginar, lahana, kara lahana, kıvırcık salata ve kabağın her türü.

Baklagiller, kabuklu yemişler ve çekirdekler

Mercimek, fasulye, nohut ve diğer kabuklu baklagiller lifin yanında iyi bir az yağlı protein kaynağıdır. Kavrulmuş susam da salatalara ve pirince lezzet veriyor. Şeker oranı düşük olan ve kandaki glukoz seviyenizi artırmayan baklagiller, çok besleyicidir.

Sağlıklı yağlar: Kabuklu yemişlerde, zeytin ve kanola yağında, avokadoda ile keten tohumu ve balık gibi omega-3 bakımından zengin yiyeceklerde tekli doymamış yağ bulunuyor. Sağlıklı yağlar ayrıca gözlerin görmesine yardım ediyor.

Bitter çikolata: Antiosidan bakımından zengin olan bitter çikolata, vücutta yağ hücrelerinin birikmesini önlemeye yardımcı.

Kaloriler: Kalorili yiyecekler yemek, kilo verme yeteneğinize zarar verebilir. Çünkü vücudunuz metabolizmanızı yavaşlatarak kendisini açlıktan koruyacak. Düşük metabolizmada, vücudunuz vücut yağları yerine kaslardan yakacak. Bu nedenle etkili kilo vermek için dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemli.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1973 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim