• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İşte yaz mevsiminin sağlık sorunları

İşte yaz mevsiminin sağlık sorunları
Uzun süre ve bilinçsiz güneşe maruz kalmanın deri yaşlanmasını artırdığı belirtildi.

Uzun süre ve bilinçsiz güneşe maruz kalmanın deri yaşlanmasını artırdığı belirtildi. Güneşin tüm canlıların sağlıklı yaşaması için gerekli olduğunu anlatan Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümü'nde görevli Uzman Dr. Devrim Sakallı Çakçak, "Uzun süreli ve bilinçsiz güneşe maruz kalma deri yaşlanmasını artırırken, pek çok hastalığın ortaya çıkması veya alevlenmesine neden oluyor" dedi.

YAŞLANMA BULGULARINA NEDEN OLUR

Güneş temasının deride bazı yaşlanma bulgularına neden olduğunun altını çizen Uzman Dr. Çakçak, şöyle konuştu: "Deri kurur, incelir, lekelenmeler artar, kılcal damarlar ve kırışıklıklar belirginleşir. Ayrıca, uzun süreli maruziyet bazı cilt kanserlerini de artırır. Güneşe duyarlılık oluşturan bazı genetik hastalıklarda erken yaşlarda çeşitli deri kanserleri gelişir. Bunun yanı sıra antibiyotikler, tansiyon, mantar ve mide ilaçlarıyla doğum kontrol hapları gibi tedavi amaçlı bazı ilaçların da güneşe duyarlılığı artırabilir"

DERİDE YANIK VE LEKE OLUŞUMUNA YOL AÇABİLİR

Deriye temas eden parfüm, krem, losyon ve bazı kimyasal ürünlerin güneşe duyarlılığı artırarak, deride yanık ve leke oluşumuna yol açabileceğinin altını çizen Çakçak, şöyle konuştu: "Güneşten yayılan ultraviyole ışınları, UVA, UVB, UVC olmak üzere üç çeşittir. UVC ışınları yeryüzüne ulaşmazken, yeryüzüne ulaşan ışınların yüzde 5-10'unu güneş yanığı ve melanin sentezini uyarmada etkin olan UVB oluşturur. Yüzde 90-95 gibi büyük oranda yeryüzüne ulaşan UVA deri yaşlanmasında ve melanom tipi kanserlerin oluşmasında rol oynar."

Güneşten korunmak için dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında da bilgi veren Uzman Dr. Çakçak, şunları söyledi:

"Saat 10.00 ila 16.00 arası güneşe çıkmaktan kaçınmalı. Açık renkli ve sıkı dokunmuş pamuklu giysiler tercih edilmeli, polyester, yün, ipek ve naylon güneş ışınlarını fazla emdiği için tercih edilmemeli. Şapka ve gözlük kullanımına dikkat edilmeli. Düzenli olarak güneşten koruyucu ürünler kullanılmalı. Suya ve ışığa dayanıklı, alerji yapmayan, UVA ve UVB'ye karşı eşit etkide koruma sağlayan ürünler kullanılmalıdır."

TEN RENGİNE GÖRE FAKTÖR SEÇİMİ

Güneş koruyucu ürünlerin yapılarına göre kimyasal ve fiziksel güneş koruyucular olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Uzman Dr. Çakçak, sözlerini şöyle tamamladı: "Kimyasal güneş koruyucular UV ışınlarını absorbe eder. Fiziksel güneş koruyucularsa, UV ışınlarını dağıtır ve yansıtır. Güneş koruyucu ürünlerin üzerinde yer alan güneş koruma faktörü 2 ila 50+ arasında değerlendirmiştir. Genel olarak koyu tenlilerin en az 15, açık tenlilerin en az 30 faktörlü güneş koruyucu ürün kullanması gereklidir." - Antalya

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4580 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim