• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

İşte yeni kimlikler

İşte yeni kimlikler
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) operasyonel sistemlerindeki verileri tek bir yapıda toplayan “Akıllı Kart” uygulaması ile Bolu'da yeni kimlik kartlarına kavuşanların sayısı 4 bin 300'e ulaştı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) operasyonel sistemlerindeki verileri tek bir yapıda toplayan “Akıllı Kart” uygulaması ile Bolu'da yeni kimlik kartlarına kavuşanların sayısı 4 bin 300'e ulaştı.

Bolu Nüfus Müdürü Yusuf Kantacı, 4 bin 300 kişinin yeni kimlik kartlarına kavuştuğunu, 2009 yılı sonuna kadar Bolu'da yeni kimlik kartını almayan kimsenin kalmayacağını bildirdi.

Kantacı, yaptığı açıklamada, çalışmaların büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü belirterek, şöyle dedi:

“Öncelikle bakanlık tarafından belirlenen ailelere davetiye gönderip, Nüfus Müdürlüğümüze davet ediyoruz. Davetiyesi, nüfus cüzdanı ve 1 adet fotoğrafıyla birlikte müdürlüğümüze gelen vatandaşlara, çok kısa bir süre içerisinde yeni kimlik kartlarını teslim ediyoruz.”

Kişilerin sahip olduğu şifrelerin güvenlik seviyelerine ilgili kurumlarca karar verileceğini söyleyen Kantacı, şöyle devam etti:

“Örneğin sigorta hizmeti veren kurumun eczaneden ilaç temininde, kart şifresi ile kimlik doğrulanması gerektiğini düşünelim. Bu durumda, vatandaş ilaç almaya gittiğinde, eğer kart şifresini doğru girmişse doğrulama işlemi başarılı olarak gerçekleşmiş olacaktır. Bu işlemin ardından sigorta kurumu, eczacının vatandaşa ilaç verme işlemine izin verecektir.”

Kantarcı, yeni kimlik kartlarının öncelikle eczanelerde, aile hekimliği birimlerinde, otomasyon sistemi bulunan hastaneler ve bağlı poliklinikler ile internete bağlı poliklinik, sağlık ocağı, laboratuvar gibi sağlık kuruluşlarında kullanılacağını ifade etti.

Bu arada “çipli” kimlik kartlarını almak için nüfus müdürlüğüne gelen vatandaşlar ise henüz kartların nerede ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

 

YÜKSEK GÜVENLİK

 

SKG ve TÜBİTAK tarafından yürütülen ortak proje ile pilot bölge seçilen Bolu'da 1 Eylülden itibaren dağıtılan “Akıllı Kart”lar, güvenlik özellikleri ile dikkati çekiyor.

Sürücü ehliyetleri ile aynı boyuttaki yeni “Akıllı Kart”, kimlik kartları, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartına ait bilgileri bir arada topluyor. Bu bilgiler, kartın ön yüzünde bulunan elektronik çip sayesinde korunuyor.

Yeni kimlik kartı ile işlem yaptırmak isteyenlere 6 haneden oluşan bir şifre verildiğini belirten yetkililer, işlemler sırasında şifrenin 3 kez yanlış tuşlanması durumunda kartın bloke olduğunu bildirdi. Bloke olan kartın kullanılamayacağını ve kart sahibinin yenisini çıkartmak zorunda kalacağını hatırlatan yetkililer, karttaki bilgilerin de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir yazılımla korunduğunu ifade etti.

Ön yüzünde Türk bayrağı ve küçük bir Türkiye haritası yer alan yeni kimlik kartının ortasında ay yıldız bulunuyor. Kartta fotoğraf, ad ve soyad, cinsiyet, doğum tarihi, geçerlilik tarihi, seri no ve TC kimlik numarasına bilgiler yer alıyor.

Kartın arka kısmına ise anne-baba adı, önceki soyadı, doğum yeri, kan gurubu, dini ve medeni haline dair bilgiler yazılıyor.

Bu haber toplam 1925 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim