• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İstenmeyen gebelikte 'online' tehlike

İstenmeyen gebelikte 'online' tehlike
İnternetten medikal kürtaj kampanyası yapan bazı siteler bağış karşılığı hap temin ediyor. Türkiye’den talep 540’a ulaştı.

İstenmeyen gebeliği olan kadınlara online medikal kürtaj hizmeti veren siteler Türkiye’de de faaliyete başladı. Günde 3 kişi olmak üzere son 6 ayda 540 kişi bu adreslere başvurdu. En çok talep ise doğu illerinden...

25 soruluk test

- Sitelerde ilk etapta gebeliğini sonlandırmak isteyen kadınların online bir başvuru yaparak, güvenli kürtaja ulaşmalarının engellendiği bir ülkede yaşadıklarını, gebeliklerinin henüz 9 haftayı aşmamış olmasını ve ciddi bir hastalıkları olmadığını teyit etmeleri isteniyor.

- Bu şartlara uyan kadınlar 25 soruluk testi yanıtlamaya başlıyor.

- Testte kadınlara hamile olup olmadıkları, gebeliklerinin sağlıklarını tehdit edip etmediği, kararlarıyla ilgili ne hissettikleri, kürtaj konusunda bir zorlamaya maruz kalıp kalmadıkları, kürtaj talebinde bulunma nedenleri soruluyor.

90 Euro bağış

- Testin sonunda minimum 90 euro bağış yapılması isteniyor. Daha sonra bebeğin düşmesini sağlayan bir tablet hap, başvuru sahiplerine ulaştırılıyor. İlaçların kullanım talimatları sitelerde anlatılıyor.

Medikal kürtaj nedir?

Bu yöntem ile hamileliği sonlandırmak için hap kullanılır. Hamileliğin 9’ncu haftasına kadar bu yöntem uygulanabilir. Bu ilaçların kullanılması doktor kontrolünde gerçekleştirilir.

Eczaneler haricinde satışı yasak

İçerisindeki bir takım etken maddeler nedeniyle medikal kürtaj için kullanılan ilaçların satışı 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hastane eczaneleri haricinde yasaklandı.

İlaç Takip Sistemi (İTS) tarafından gönderilen e-posta’da, bu ürünlerin tüm partilerine; 15 Ağustos 1986 tarih ve 19196 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Farmasötik ve Tıbbi Müstahzar, Madde, Malzeme ve Terkipleri ile Bitkisel Preparatların Geri Çekilmesi ve Toplatılması Hakkında Yönetmelik’e göre 2. sınıf eczane seviyesinde (hastane eczaneleri hariç) 09.07.2012 tarihi itibari ile geri çekme işlemi uygulandığı belirtildi.

8 dakikada bir kadın ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun hesaplamalarına göre, dünyada her yıl, 210 milyon civarında gebelik meydana geliyor, bunların yaklaşık 1/3’ü istenmeden oluşan gebelikler. Dünyada meydana gelen gebeliklerin 46 milyonu isteyerek düşükle sonlanıyor. Yasaklamalar nedeni ile düşüklerin 19 milyonu güvenli olmayan koşullarda gerçekleşiyor. Güvenli olmayan düşüklere bağlı olarak dünyada her sekiz dakikada bir kadın ölüyor ve güvenli olmayan düşükl er dünyadaki anne ölümlerinin yüzde 13’üne, her yıl 68 bin kadının ölümüne, 5.3 milyon kadının hastalık ve sakatlığına neden oluyor.

Hayati tehlike söz konusu

- Op. Dr. Erdinç Ateş (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): Çok tehlikeli bir uygulama. 25 soruluk bir teste hastanın verdiği yanıtlara güvenip böyle bir girişimde bulunulamaz. Hastalarımın arasında 32 haftalık gebe olmasına rağmen bunu farkına varmayan üniversite mezunu bir bankacı bile var. Bu ilaçların satılması şu an Türkiye’de yasak.

- Prof. Dr. Erol Tavmergen (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı): Herhangi bir tıbbi girişimin ister ilaçlarla ister başka türlü olsun hekime danışılmadan yapılması doğru değil. Yarardan çok zarar getirebilir. Türkiye’deki kanunlar belli. 

Medikal kürtajın bu kadar kolaylaştırılması, kontrolsüz kullanımı, internet üzerinden pazarlanması çok tehlikeli. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3089 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim