• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

İşyerinizde onlar mutlaka olmalı!

İşyerinizde onlar mutlaka olmalı!
Günün yarısından fazlasını işte geçiriyoruz. Özellikle masa başı işler, kilo almada büyük rol oynuyor. İşyerinde sunulacak bazı imkanlar hayatımızı kolaylaştırıp sağlığımıza katkıda bulunabilir.

Günün yarısından fazlasını işte geçiriyoruz. Özellikle masa başı işler, kilo almada büyük rol oynuyor.

İşyerinde sunulacak bazı imkanlar hayatımızı kolaylaştırıp sağlığımıza katkıda bulunabilir

Geçen hafta Sağlık Bakanlığı‘nın obeziteyle mücadele programı kapsamında 500’den fazla çalışanı olan şirketlerde spor salonu olması ve mönülerin diyetisyen kontrolünde planlanması projesi gündeme geldi. Bu habere çok sevindim, en kısa sürede hayata geçirilmesinin hem işveren hem de çalışanlara uzun vadede katkılar sağlayacağına eminim. Yedi yıldır kurumsal beslenme danışmanlığı kapsamında çalışmalarım devam ediyor. 2003 yılında bu eksiği fark etme sebebim, Amerika’da aldığım eğitimler sayesinde olmuştu. Çünkü yaptığım gözlemlerle ve farklı ülkelerde çalışan meslektaşlarımızın bu konuda yaptığı çalışmalarla toplum sağlığına ve ülke ekonomisine ne büyük faydalar sağlanacağının farkına varmıştım.

Bu projenin gazetelerde yayınlanmasının ardından bazı işverenler bunun kendilerine ağır yük getireceğinden bahsetti. Oysa ben uzun vadede tam tersinin olacağını düşünüyorum. Çünkü sağlık harcamalarına ayrılan pay, özel sağlık sigortası poliçelerindeki hasar oranı, ilaç oranları ve hastalık sebebiyle işe gelinemeyen günleri düşünürsek bu maliyetlerin toplamı diyetisyen ve egzersiz uzmanı maliyetinin üzerine çıkıyor.

Üstelik sadece maliyet olarak değil, toplum sağlığı olarak bu projeye bakarsak en kısa zamanda resmileşmesinin hızla ilerleyen obezite salgınına çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Kurum kültürü ve yöneticilerin davranışı

Şirket yöneticilerinin bu tür programlara destek vermesi güdüleyici güç oluyor. Sadece insan kaynakları ve eğitim departmanlarının çabasıyla sınırlı olmadan üst düzeyin de desteği varsa tüm grup bu işe dört elle sarılıyor. Ancak en büyük eksiklik, devamlılık ve sürdürülebilir alışkanlıklar. Bu sebeple sürekli beslenme ve diyet uzmanı danışmanlığıyla spor imkanının devamı bence çok faydalı olacak.

Şirketlerin sağlık harcamaları

Sadece teknoloji ve ekipmana yatırım yapmakla olmaz, insana değer vermek yatırım yapmak da çok önemli. Araştırmalara göre, çalışanların yaptığı sağlık harcamalarının en az 1/4’ü, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara kullanımı sonucu oluşan, ancak düzeltilmesi mümkün sağlık risklerini kapsıyor. Bu düşünceyle hareket ederek sağlıklı beslenme ve egzersizi teşvik eden şirketlerin sağlık harcamalarını önemli oranda düşürdükleri gözleniyor.

Tüm bunlara ek olarak programa katılan kişiler, kendileri bir şeyler yaptıkları için mutlu hissediyorlar. Bu nedenle programın devamlılığını sağlamak büyük önem taşıyor. Bu şekilde wellness programı fark etmeden kişilerin yaşam biçimi halini alıyor.

Grup etkileşimi motivasyona olumlu
Şirketlere yaptığımız kurumsal beslenme danışmanlıklarında en dikkat çekici nokta grup motivasyonu oluyor. Kendini iyi beslenme, diyet ve egzersiz konularında yetersiz hisseden bireyler, bu tip çalışmalara başlama güçlüğü içinde olanlar etraflarından etkilenip çok daha kolay adapte ve başarılı oluyorlar.

İş hayatı kilo aldırıyor

Özellikle çalışma saatleri uzun olan ve masa başında diğer bireylere oranla daha çok vakit geçiren ofis çalışanlarında, kilo artışı riskli bir durum. Hareketsizlik bu konuda önemli etken oluyor.

Obezite, enerji alımı ve harcaması arasındaki dengenin bozulmasıyla ortaya çıkar. Terazinin iki kefesi de dengede olmalıdır. Durumu özetlemek gerekirse; aldığınız kaloriyi yani miktarları küçültün veya yaktığınız kaloriyi yani hareketi artırın. Maalesef şu anda hem hareket az hem de porsiyonlar büyük. Gittikçe açılan bu araya birçok hastalık yerleşiyor ve bu da insan ömrü ile kaliteli yaşam süresini, kısaltıyor. Hastalık oluşmadan önlem almanın maliyeti çok daha düşüktür. Dengeli beslenme ve kilo kaybı birçok hastalık için koruyucudur.

Açık ofislerde grup içi etkileşimler çok fazla. Grup içindeki lider özellikli kişiler tüm grubun beslenmesini etkiliyebiliyor. “Haydi pasta yiyelim”, “Dondurma sipariş edelim” önerileriyle grubu yönlendirmek gibi. Tam tersi sürekli su içen bir kişi de özendirici olabiliyor. Satış toplantıları ve özellikle müşteriyle şehirdışı veya uluslarararsı seyahatlerde yemek, iş toplantısında önemli bir yer tutuyor. Misafire gösterilen önemin bir parçası olarak ona içkiyle eşlik etmek ve çok çeşitli yemek sipariş etmek ihtiyacın üzerinde kalori alımına sebep oluyor.

Borsada seans takip edenler genelde akşam yemeği öncesi içki alıyorlar, bu sebeple saat 18.00-19.00 arasında tehlikeli bir dilimde oluyorlar. Çünkü araştırmalar, alkol tüketiminin yiyecek alımını artırdığını gösteriyor. Buna karşın bu meslek grubunda bu saatleri egzersizle değerlendirerek sadece borsaya yatırım değil kendine yatırım yapanlar da var. Yöneticiler öğle yemeğinde çok yoğun olunca öğün atlama eğilimi gösteriyorlar. Bu sebeple de uzun akşam yemeklerinde ihtiyaçtan çok daha fazlasını tüketiyorlar..

Sürekli oturanlar kabızlığa dikkat:

Lifli besin ve su tüketimi artırılmalı, mümkünse hareketli bir yaşam şekli tercih edilmelidir. Diyetin lif oranını artırmak için özellikle rafine edilmemiş, tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünlerle sebze, kabuğuyla yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verilmelidir.
 

Dilara Koçak

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim