• BIST 9767.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

İthal doktor, kaos mu? hekim açığına çare mi?

İthal doktor, kaos mu? hekim açığına çare mi?
Türkiye'de doktorluk ve hemşirelik yapmak için Türk olma şartının kaldırılması kararına, kimi uzmanlar "Doktor açığı var, sektörü rahatlatır" diye destek veriyor. Bazı doktorlarsa endişeli: Geri kalmış ülkelerin işsiz doktorları gelirse, kaos yaşanır.

Türkiye'de doktor ve hemşire olabilmek için "Türk" olma şartının kaldırılması, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Yeni sistemi "Kaos yaratır" diye eleştiren de var, "Hastaneler nefes alacak" diye savunan da... Yabancı doktorların Türkiye'de görev yapabilmeleri için Türkçe bilmeleri ve diplomalarının Sağlık Bakanlığı ve tıp fakültelerinin jürisi tarafından onaylanması şart koşuluyor. Diplomaların onaylanması içinse yabancı doktor adaylarının öğrenimlerinin Türkiye'deki tıp fakültesi ders programı ve öğretim süresiyle aynı olması şartı aranıyor. Diğer yandan Türkiye'de her 100 bin kişiye 86 uzman hekim düşerken, Avrupa'da bu rakam 272. Bu uygulama ile Sağlık Bakanlığı doktor açığının giderilmesini am açlıyor. Yeni kanuni düzenlemeyle "Türk kadınından başka kimse hemşirelik yapamaz" ifadesi de değiştirildi. Böylece yabancı hemşireler de Türkiye'de görev yapabilecek. Çoğu dünyanın önemli merkezlerinde yabancı doktor olarak çalışan Türkiye'nin ünlü doktorları ve hastane sahipleri, yeni düzenleme hakkındaki görüşlerini anlattı.

TÜRK DOKTORLAR YORUMLADI:
Biz zorlu sınavlardan geçtik
Prof. Dr. Münci Kalayoğlu:
"Beni Türk doktorlarına emanet edin" devri artık bitiyor. Ben de ABD'de yabancı doktor oldum ama çok zorlu sınavlardan ve dil testlerinden geçtik. ABD'de 3 bine yakın Türk doktor görev yapıyor ve hepsi bu sınavları verebilmiş insanlar. Bize de bu şartlarda gelsinler. Ancak Türkiye'ye Kenya'dan ya da Afganistan'dan doktor ya da sağlık personeli gelirse korkarım.

Hastanın dilinden anlamalı
Prof. Dr. Erkan Topuz:
Hastanın dilinden anlamayan doktor olmaz. Yabancı doktor tercüman mı kullanacak? Toplama doktorlar, başka yerlerde işsiz gezenler Türkiye'ye çağrılırsa olmaz. Kaliteli doktor seçilecekse ancak o zaman işe yarar.

Kaosa yol açar
Prof. Dr. Bingür Sönmez:
Bu durum kaos yaratacak. Burada doktorluk yapabilmek için benim İngiltere'de geçtiğim sınavlardan geçeceklerse buyursun gelsinler kapımız açık. Ancak adını duymadığımız fakültelerden mezun hekimlere kapı açılacaksa o zaman sorun çıkar. Geri kalmış ülkelerin işsiz doktorlarına kapı olmamamız lazım.

Bilim sınır tanımaz
Eray Kapıcıoğlu (Dünya Göz Hastaneleri Sahibi):
Avrupa'dan ve Amerika'dan 20-25 hekim getirmek isterim ama Türkiye'deki üniversiteler onlara denklik vermez. Bu sistemi oturtmak kolay olmasa da benim hoşuma gitti. Bilim sınır tanımaz. Kapılarımızı kaliteye açmamız lazım.

Sektöre rahat nefes aldırır
Gürkan Ergenekon (Medline Sağlık Grubu Genel Müdürü):
Sektöre nefes aldıracak bir uygulama. Sağlıkta din, dil, ırk ayrımı yapılamaz. Bu nedenle yabancı doktor ve hemşirelere de kapımız açık olmalı. Bizim başarılı hekimlerimiz yurt dışında doktorluk yapabiliyorsa yabancı doktor ve hemşireler neden Türkiye'de çalışamasın? Doktor ve hemşire bulmakta çok zorlanıyoruz. Kapımız yabancılara da açık.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3109 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim