• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

İthal hekim çare olur mu?

İthal hekim çare olur mu?
650 Türke 1 doktor düşüyor. Sağlık Bakanı Akdağ’ın tekrar gündeme getirdiği “ithal hekim” uygulamasına hekimler ve örgütleri “İyi yetişmemiş doktorlar gelecek” diye karşı çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; Türkiye’de 100 bin kişiye 153 doktor düşüyor. Bu da yaklaşık 650 vatandaşa bir doktor anlamına geliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yeniden gündeme getirdiği ve daha önce de tartışılan “ithal hekim” uygulamasına, hekimler ve hekim örgütleri “Türkiye’ye iyi yetişmemiş doktor” gelecek endişesiyle karşı çıkıyor. Halen yürürlükte olan kanuna göre, Türk soyundan gelmeyen hekimler Türkiye’de çalışamıyor. Bakanlık, ithal hekim uygulamasıyla birlikte ilgili Türkiye’deki tıp fakültelerinden mezun olan yabancı kökenli öğrencilerden de yararlanmayı planlıyor.
Akdağ’ın “Avrupa’da her 100 bin kişiye 350, Türkiye’de 150 doktor düşüyor. Türkiye’de şidddetle doktora ihtiyacımız var. Mutlaka yurt dışından kısa vadede doktor gelmesinin önünü açacak çalışmaları yapmamız lazım” diyor. Akdağ’ın uygulamaya koymayı planladığı yabancı hekim konusunda görüşler şöyle:

Türkçe bilmeyecekler

Prof. Dr. Özgün Enver: (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı): İthal hekim uygulamasını hiç olası görmüyorum. Bu aba altından sopa göstermenin bir yolu. Türkçe bilmeyen bir hekimi nasıl çalıştıracaksınız? Bu maaşlarla yabancı doktor bize niye gelsin? Bizde doktorun aldığı parayı yurtdışında çöpçü alıyor. Bir tek Türki Cumhuriyetler’den ‘Türkçe konuşabilirler’ diye gelebilir ama hangi babayiğit, dünyadan haberi olmayan bizim 50 yıl gerimizdeki tıp hizmetiyle uğraşan hekimi getirir? Bizim insanımız kabul etmez.

Yabancı yatırımcı teşviki

Dr. Hüseyin Demirdizen (Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi): Türkiye’de yabancı sermayenin yatırım yapması ve sağlık kampüsleri projesi sağlık turizmine kapı aralayacak sağlık kampüsleri projesi var. Yabancı hekim çalıştırmanın altında bu yabancı yatırımcıların Türkiye’deki teşviki sözkonusu. Sağlık Bakanı, 2023’te doktor sayısı iki kat artmalı diyor ama zaten 10 yıl sonra 70 bin hekim sisteme dahil olacak. Her yıl 7 bin doktor mezun oluyor ki 2023’e kadar doktor sayısı zaten 200 bini bulacak. Gelen insanların sağlık sistemine bir katkısı olmayacak.

Mantık kusuru

Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu: (İstanbul Sağlık Müdürü): Emekli olmuş hekimlerle birlikte Türkiye’de 112 bin hekim var ki bu çok düşük bir rakam. Yabancı hekim bir çözüm yolu gibi görülebilir. Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD’de belli parametreleri doldurmak kaydıyla yabancı hekimlerin çalışması normaldir. Biz tıp turizminden bahsederken yabancı hekimlerin burada çalışmasına karşı çıkmak bir mantık kusurudur. Dil bilmek ve belli okulları ve sınavları geçmek kaydıyla yabancı hekim çalışabilir.

Bulurlarsa çalıştırsınlar

Dr. Sadiye Eren: (Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi): Doğru dürüst doktorlarını kullanamayan bir ülkenin dışarıdan yabancı doktor getirmesini doğru bulmuyorum. Halkımız daha kötü eğitilmiş doktorun verdiği hizmeti ne yapsın? Bir Amerikalı doktoru burada 2 bin 500 - 3 bin liraya çalıştırabilecek misiniz? Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği eğitimden geçmiş bir doktoru bu ücrete çalıştırabilecek misiniz? Biz herşeye rağmen çok iyi doktor yetiştiriyoruz. Çok donanımlı insanlar. Bize eşdeğer doktor bulup çalıştırabilecekse çalıştırsınlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim