• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

"İyot yetersizliği zeka geriliğine sebep oluyor"

"İyot yetersizliği zeka geriliğine sebep oluyor"
Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, dünyada önlenebilir zeka geriliğinin en önemli sebebinin iyot yetersizliği olduğunu söyledi.

İyotun her gün belli miktarda mutlaka alınması gerektiğine dikkat çeken Cingöz Osmaniye'de iyotlu tuz kullanım oranının yüzde 91.4 olduğunu kaydetti.

İyotlu tuzun beyin, vücut gelişimi ve organların faaliyetleri için gerekli olduğunu belirten Dr. Mehmet Cingöz, "İyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13,5 puan zeka kaybına uğrarlar. Bu nedenle 'İyotlu tuz, akıllı tuz' doğru bir tanımlamadır.

İyot yetersizliği hastalıkları insan gelişimini olumsuz etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. En yıkıcı etkilerini ise; erken gebelik döneminde beyin ve merkezi sinir sisteminin gelişimini bozarak, özellikle de okul çağındaki çocuklarda geri dönüşü mümkün olmayan öğrenme yeteneğinde azalmayla göstermektedir.

Günlük alınması gereken miktar, bir toplu iğne başı kadar azdır. İyot eksikliği dünyada korunabilir zeka geriliğinin sık nedenlerinden biridir ve vücudumuza besinler, su ve deniz ürünlerinin tüketimi ile alınır. İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için alınacak başlıca önlem bireylerin iyot alımını artırmaktır.

Bu nedenle Ülkemizde sofralık tuzlar iyottan zenginleştirilmiştir. Halkımızın iyotlu tuz kullanımı ile birlikte doğru saklama ve kullanma koşulları konusunda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Türkiye genelinde TNSA ya göre iyotlu tuz kullanım oranı yüzde 77 iken Osmaniye'de bu oran yüzde 91,4 olarak belirlenmiştir." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2726 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim