• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Japon araştırmasına Türk hekiminin yorumu

Japon araştırmasına Türk hekiminin yorumu
Kadın sağlığı ile ilgili Japonya’da yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktoru Op. Dr. Serhat Partalcı bu araştırma sonuçlarının ülkemiz için geçerli olmadığını belirtti.

Kadın sağlığı ile ilgili Japonya’da yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktoru Op. Dr. Serhat Partalcı bu araştırma sonuçlarının ülkemiz için geçerli olmadığını belirtti. Partalcı; Japonlarla Türkler arasında yaşam şeklinden, beslenme alışkanlıklarına, ırksal ve fiziksel özelliklere kadar birçok farklılığın olduğunu hatırlatarak, her gün yapılan düzenli egzersiz ve sporun kadın sağlığı açısından da çok önemli olduğunun altını çizdi.

Japonya da yapılan bir araştırmaya göre; sık egzersiz yapan ve sağlıklı beslenen kadınlarda erken menopoz riskinin daha fazla olduğu açıklandı. Ülkemizdeki gazetelerde de geniş yer alan bu habere ilişkin olarak Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Partalcı, “ülkemiz genelinde egzersiz alışkanlığı maalesef çok yetersiz, her geçen gün artan obezite (şişmanlık) sorunu için ciddi önlemlerin alınması gerektiği bir dönemde, bu tarz haberlerin halka yanlış mesajlar verdiğini düşünüyorum, bakkala bile arabayla giden, hamur işini çok seven bir milletiz, hareketli, yediklerine içtiklerine çok dikkat eden, tamamen yağsız ve az unlu besinler tüketen Japon halkıyla kendi toplumuzu kıyaslamak doğru olmayacaktır diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

“Egzersiz kadın sağlığı için çok yararlı”
Op. Dr. Serhat Partalcı; Japonların araştırmasında yer alan aşırı egzersiz örneğinin tıp literatüründe de yer aldığını söyleyerek, buna örnek olarak verilen kadın maraton koşucularının zamanla adetten kesilebildiğini, fakat bu durumun araştırma sonuçlarında ortaya konulduğu gibi adetlerin tamamen bittiği yani menopoza girildiği anlamına gelmediğini belirtiyor. Ayrıca Partalcı, egzersiz sonlandırılınca adetlerin tekrar başladığını, aşırı egzersizin menopoz riskine yol açtığı haberlerinden ziyade kadın sağlığı için egzersizin önemine dikkat çeken haberlere yer verilmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Dr. Partalcı; açıklamalarında antik çağlarda yaşayan insanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için günde ortalama 5000 adımlık mesafe kat ettiğini, günümüzde ise insanların hareketsiz kaldığını, iki kişinin besinini bir kişinin tükettiğini ve sağlıksız yaşama davetiye çıkarıldığını sözlerine ekliyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, bu açıklamalarıyla egzersiz yapanlara devam etmelerini ve yapmak isteyenlere de günde en az 1000 adım atarak egzersiz yapmaya başlamalarını tavsiye ediyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3708 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim