• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Japonya'dan gelen tüm ürünler radyasyon kontrolünden geçecek

Japonya'dan gelen tüm ürünler radyasyon kontrolünden geçecek
Japonya'daki nükleer sızıntı hükümeti harekete geçirdi. 11 Mart'tan itibaren bu ülkeden ithal edilen ürünler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından radyasyon kontrolünden geçirilecek.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün yurtdışı müteahhitlik sektörüne yönelik olarak düzenlediği basın toplantısında, Japonya'daki gelişmeleri de değerlendirdi.  Çağlayan, bu ülkeden yapılacak ithalatlara yönelik olarak Sağlık, Tarım ve Dışişleri Bakanlıkları ile TAEK'in katılımı ile toplantı yaptıklarını belirterek, yapılan değerlendirmeye göre, tarım ürünlerinin etkilenme riskinin, radyasyonun toprağa sızıp yayılması ile uzun zaman sonra olabileceğini aktardı. Çağlayan, bu ülkeden yapılacak ithalata yönelik bir düzenleme yaparak Başbakanlık'a gönderdiğinin altını çizdi.
Çağlayan şöyle devam etti: 'Türkiye'ye Japonya'dan gelecek tarım ürünleri TAEK tarafından radyasyon kontrolünden geçirilecek. 11 Mart 2011'den itibaren ithal edilen gıda ürünleri TAEK'in izin alınarak getirilebilecek. Sanayi ürünleri de radyasyon kontrolü yapılan gümrük kapılarına yönlendirilecek. İthalatın yoğun olduğu kapılara da radyasyon sistemi kurulacak' dedi. Çağlayan, Japonya'dan ithalatın gemi ile 34 günde yapıldığını belirterek, gelecek ürünlerin Türkiye'ye 15 Nisan'dan önce ulaşmayacağını, o zamana kadar da bu sistemleri kuracaklarını ifade etti. ANKARA

Yolcuya da radyasyon taraması yapılacak
JAPONYA'DAN Türkiye'ye dönecek vatandaşlara yönelik bir soru üzerine de Çağlayan, cep telefonundan THY Genel Müdürü Temel Kotil'i aradı. Görüşmenin ardından Çağlayan, 'Japonya'dan dönmek isteyenlerden ilave sefer talebi olmadı. Seferler kondu ancak onlar da dolmadı. Uçak bilet fiyatları da kriz seviyesi ile aynı. Gelecek olanlara da gerekli radyasyon kontrolü yapılıyor' bilgisini verdi.

Tek sıkıntı otomotivde
ÇAĞLAYAN, Türkiye'nin Japonya'dan 3,2 milyar dolarlık ithalat yaptığını, buna karşın sadece 273 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimizi söyledi. Bu ülke ile yapılan ticaret hakkında da bilgi veren Çağlayan, 'Japonya ile 3 milyar dolarlık ticaret açığı veriyoruz. İthalatımızda 14. sırada. Japonya'dan video kayıt, fotoğraf ve projeksiyon sektörlerinde çok sayıda ürün ithal ediyoruz. Ancak bunlar nihai ürün, yani başka ülkelerden temin edilebilir. Yine motor, dokuma tezgahları ve iş makineleri ithalatımız var. Bu ürünlerin de stratejik önemi yok. Başka ülkelerden tedarik mümkün' dedi. Çağlayan, sadece Türkiye'de üretim yapan Japon otomobil firmalarının yedek parça ve aksam tedarikinde sıkıntı olacağını kaydetti.

Libya'daki şirketlere erteleme
LİBYA'DAKİ olaylardan etkilenen şirketlere yönelik de bilgi veren Çağlayan, bu şirketlerin prim borçlarının 3 ay boyunca ertelendiğini kaydetti. Türkiye'ye dönen işçilerin de 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneğinden yararlanacağını bildiren Çağlayan, 3 ay sonra da işçilerin işsizlik maaşı alabileceğini bildirdi. Çağlayan, Bankalar Birliği'nin de bu şirketlerin kredi ana para faiz, teminat mektubu ve komisyon ücretlerine yönelik erteleme düzenlemesi yapacağını bildirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3316 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim