• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kabine revizyonunda kimin adı nerede geçiyor?

Kabine revizyonunda kimin adı nerede geçiyor?
Kulislerde Arınç'ın hükümet sözcülüğünü bırakacağı konuşuluyor. Cemaat ile gerilimde ise AK Partililer, "Oyumuza etkisi yüzde 1 olur" diyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın dershanelerle ilgili son açıklamalarından sonra gözler ABD'de bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a çevrildi. Erdoğan'la 'öğrenci evleri'nden sonra dershaneler konusunda da farklı açıklamalar yapan Arınç'ın ne yapacağı merak konusu. Hafta başında Türkiye 'ye dönecek olan Arınç'ın hükümet sözcülüğü görevini bırakabileceği konuşuluyor.

Arınç bırakabilir

Erdoğan ile "cemaat" arasındaki ipleri geren bu durum Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası "Yüreğinizi soğuk tutun" sözleriyle bir anlamda teminat veren Arınç'ın konumunu etkileyebilir. AK Parti kulislerinde iki seçenek üzerinde duruluyor. Arınç'ın kabine dışı kalmasına kimse ihtimal vermiyor. Buna karşın kendi isteğiyle sözcülüğü bırakabileceği konuşuluyor. Başbakan Erdoğan, aralıkta kabine revizyonuna gidiyor. Belediye başkan adayı olmaları beklenen Binali Yıldırım, Fatma Şahin, Sadullah Ergin'in yerine 3 isim atanacak. Arınç'ın bırakması durumunda 'sözcü' olarak akla gelen ilk isim Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ. Ancak, Bozdağ'ın ismi yeni Adalet Bakanı olarak da anılıyor. Bu durumda Mehmet Ali Şahin'in yeni Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü olması ihtimali artıyor. Bu senaryoya göre TRT ve AA'da Şahin'e bağlanacak, Arınç ise Diyanet, Vakıflar gibi kurumlardan sorumlu olacak.

Dershane olayından sonra AK Parti-cemaat ilişkilerinin seyri de merak konusu. "Hiçbir şey eskisi gibi olamaz" diyenler çoğunlukta olsa da AK Parti kulislerinde "Cemaatin oyu en fazla yüzde 3" sözü kulaktan kulağa yayılıyor. Başbakan'ın yakın bir kurmayı ise bu gerilimin kendilerine en fazla yüzde 1'lik bir kayıp verebileceğini söylerken, "Daha önce yaptığımız bir araştırmada STV izleyicisinin Başbakan'a olan sevgisi Kanal 7 izleyicisinden daha fazla" dedi. Aynı kurmaya göre, dershanelerin kapatılmasına halkın yüzde 60'lık bölümü destek veriyor. AK Parti tabanının desteği ise yüzde 60'tan çok daha fazla.

Dershanelerin kapatılması kararına tepki gösteren AK Parti Milletvekili İdris Bal'ın kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna verilmesi de dikkat çekti. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Bal'ın disipline verilmesinin dershane açıklamasıyla ilgisi olmadığını söyledi. Ünal, Bal'ın 2.5 yıldır uyarılara rağmen parti disiplinine uymayan davranışlar sergilediğini öne sürdü. Bal, Gezi olayından Mısır ve Suriye'ye kadar hükümet politikasını eleştiren açıklamalar yapmıştı. Bal'ın yanı sıra AK Partili 3 milletvekili daha dershanelerin kapatılmasına karşı çıkmıştı. Ünal, bu milletvekilleri hakkında disiplin süreci işletilmeyeceğini söyledi. Ünal, dershanelerle ilgili yasal düzenlemenin AK Parti grubundan sorunsuz bir şekilde geçeceği düşüncesinde.

Ünal, dershane kararının AK Parti-cemaat ilişkilerine olası etkilerini ise "Dershaneler 40 yıldır tartışılıyor. Biz dershaneleri kapatmıyoruz. Dönüştürüyor ve statülerini değiştiriyoruz" sözleriyle değerlendirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2318 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim