• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler
Kabızlık sorununun üstesinden gelmek için hangi besinleri nasıl tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Kabızlık sorunu; özellikle sağlıksız beslenmemizle, hareketsiz yaşam biçimimizle, öğün atlamalarımızla alakalı... Çareyi ilaçlarda aramadan önce çok kolay ulaşabileceğimiz, üstelik yerken ya da içerken zevk de alabileceğimiz gıdalardan yardım almalıyız.

Erik, elma, ıspanak, lahana, incir, pırasa, kayısı, üzüm, zeytinyağı ve bir de sinameki kabızlığı gidermede birebir etkili. Peki tüm bu gıdaları nasıl tüketmeliyiz ki kabızlık sorunumuza gerçekten çare olsun! Pudra.com kabızlığa iyi gelen besin kürlerini açıklıdı...

Erik

A, C ve B grubu vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor ve demir mineralleri açısından zengin bir meyve olan erik, kabızlık sorununda da birebir etkili. Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici.

Özellikle komposto olarak düzenli yerseniz, bağırsaklarınızın çok iyi çalıştığını göreceksiniz. Kurutulmuş erik de kabızlığa karşı iyi bir ilaç. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek, kabızlık sorununa karşı oldukça etkili.

Elma

Kabızlığa karşı lifli gıdalar tüketmeyi tavsiye ediyor uzmanlar. İşte elma, bu gıdalar arasında en değerli olanlarından. Çünkü 180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip.

Sindirim sisteminde büyük rol oynayan elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikliyor ve hızlandırıyor. Ancak elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Zira lif, kabuğunda daha yoğun bulunuyor. Ayrıca elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur.

Ispanak

Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahip.

Özellikle çiğ olarak salatada tüketildiğinde iyi bir lif kaynağı. Tabii çiğ olarak yemek istemeyip yemeğini de yapabilirsiniz. Bir de ıspanağı kaynatıp balla tadlandırarak içmek, kabızlığa iyi geliyor.

Lahana

Lahana, lifli gıdalardan olduğu için hazmı kolaylaştırıyor, kabızlığı önlüyor.

Haşlayıp balla tatlandırarak bir su bardağı kadar içebileceğiniz gibi; yapraklarını sıkarak suyunu çıkarıp, bu suyu sabah aç karnına, öğleyin ve gece yatmadan önce birer bardak içerek de tüketebilirsiniz. Ayrıca 10 adet lahana yaprağını kaynatıp ılınan suyundan günde 2-3 bardak kadar içerseniz de kabızlık sorununun önüne geçebilirsiniz.

İncir

Herhangi bir meyve ve sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahip olan incir, kabızlığın giderilmesinde, bağırsaklardaki toksik maddelerin atılmasında birebir etkili.

Kabızlık sorununda incirin tazesini tüketebileceğiniz gibi, kuru incirleri akşamdan suya koyup sabah aç karnına yiyerek de bağırsak faaliyetlerini artırabilirsiniz. Ayrıca beş adet kuru inciri iyice yıkadıktan sonra bir bardak suyun içine koyarak bir gece bekletip, yine sabah aç karnına yer ve üzerine de suyunu içerseniz kabızlık sorununda iyi bir sonuç elde edersiniz. Tabii bu kürü haftada birkaç kez uygulamanız gerekiyor. Ancak dikkat, bu kürün şeker hastaları tarafından uygulanması uygun değil!

Pırasa

Bol vitamin, mineral ve çeşitli nitritleri ile şifa verici özelliği bulunan pırasa, mide-bağırsak rahatsızlıklarında da oldukça etkili. Pırasa yemeğini sevenler yaşadı! Pirinçsiz olarak ve zeytinyağlı pişirilen pırasa, kabızlık sorununda ve bağırsak florasını düzene sokma konusunda oldukça etkili. Haftada en az dört kere tüketmeniz kaydıyla...

Kayısı

Yemeklerden sonra yenildiği zaman sindirime yardımcı olan yaş kayısı, biraz fazla alınınca ishale yol açabiliyor. Ama bu yönüyle kabızlığa karşı önemli bir ilaç aynı zamanda.

Güneşte kurutulmuş aşı kayısıyı sütle kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlığa karşı iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Ayrıca beş adet kuru kayısıyı sıcak suyun içinde bir-iki saat beklettikten sonra özellikle akşam yatmadan önce yerseniz ve bu kürü üç hafta uygularsanız bağırsaklarınızı düzene sokabilirsiniz.

Sinameki

Sinemakinin müshil etkisi, içeriğindeki antrachinon türevleri ve bazı glikozitlerden kaynaklanıyor. Sinamekinin yaprağını kabızlık sorununda kısa süreli olarak kullanabilirsiniz. Ancak kullanma süreniz 10 günü geçmemeli. Aksi takdirde bağırsaklarınız tahriş olabilir. Bu tahrişi en aza indirmek için sinamekiyi tek başına değil, rezeneyle karıştırıp içmek daha uygun olur. Hem tek başına içeceğiniz sinameki, karın ağrısı ve gaz da yapabilir.

Üzüm

Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandıran, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenleyen ve bağırsak sancısını gideren üzümün özellikle kuru olanı kabızlıkta birebir etkili.

Bir bardak kaynar suyun içine 10 gram kuru üzüm ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra içerseniz, kabızlık sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Bu üzüm küründen her gün üç bardak içmelisiniz.

Zeytinyağı

Pek çok hastalığa faydası olan zeytinyağı kabızlık sorununda da etkili. Gastrit ve ülsere karşı korumada etkin olan zeytinyağı, hazmı çok kolay olduğundan, besinlerin bağırsaklar tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayarak bağırsakların çalışmasını düzenliyor.

Zeytinyağı, ayrıca bağırsaklardan yiyecek geçişini kolaylaştırarak kabızlığa engel oluyor. Unutmayın, sabah kahvaltıdan önce alacağınız bir veya iki çorba kaşığı zeytinyağı, basit kronik kabızlığa iyi gelir. Daha iyi sonuç almak için suyla karıştırabilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 27604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim