• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Kadın doğum uzmanının 'Dikey doğum koltuğu' altın madalya getirdi!

Kadın doğum uzmanının 'Dikey doğum koltuğu' altın madalya getirdi!
Opr. Dr. Ayşe Duman ‘’Dikey Doğum Koltuğu’’ buluşu ile 8’inci Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda altın madalya kazandı.

Güney Kore’nin Başkenti Seul’de gerçekleşen 8’inci Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’na, Türk Patent Enstitüsü (TPE) desteğiyle katılan Opr. Dr. Ayşe Duman ‘Doğumu kolaylaştıran doğum sandalyesi’ ile ödüle layık görüldü.

Tarihte kullanılan doğum sandalyeleri ve çömelerek yapılan doğumlardan esinlenerek modern tıp konforuyla geliştirilen Dikey Doğum Koltuğu fuarda katılımcıların ilgisini çekti.

DİKEY DOĞUM KOLTUĞU NEDİR?

Buluş, doğum yapacak kadının bebek doğumunu kolaylaştıran, doğum yolculuğundaki müdahaleleri asgari seviyelere indiren dik konumlu sırtlık kısmı, perineyi koruyacak şekilde açıklık alana sahip bir oturma yüzeyi içeren dikey doğum koltuğu ile ilgili. Özelliği, perine bölgesine verilen sıcaklık ile gevşemeyi sağlayan bir ısıtıcı modül, oturak çıkıntıları bükülebilir yapıda bir oturma yüzeyi içermesinden oluşuyor.

MASAJLA ANNE BEDENİ GEVŞİYOR

Duman Dikey Doğum Koltuğu’nu nasıl geliştirdiklerini şöyle anlattı:

“Buluş 20 yıllık kadın doğum pratiğimin bir sonucu. Uzun yıllardır bunun hayaliyle yaşıyordum. Bu zamana kadar kadınları yatıyor, hatta bazen bağlıyor ve kendi bedeni dışındaki komutlarla bir şeyler yapmaları için zorluyorduk. Aslında bu yatma pozisyonu doğum yolculuğunda ki bedenin ve bebeğin ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Bu projede kadının daha rahat, kendi bedeninin sinyallerine göre hareket edebileceği konforlu bir doğum yolculuğu yapabilmesini planladık’’

DOĞUM SIRASINDA KOLTUK AYARLANABİLİYOR MASAJLA BEDEN GEVŞİYOR

Dikey Doğum Koltuğu ile kadınların doğum boyunca ihtiyaçları olan dik kalma pozisyonunun sağlayacağını ifade eden Dr.Duman doktorların da işinin kolaylaşacağını anlattı:

“Anne bu şekilde kendini güvensiz hissetmiyor, bedeninden gelen sinyallere yönelik koltuğu ayarlayabiliyor, hatta masaj bile yapıyor. Doğum koltuğu ile bir tuşla ihtiyacı olan pozisyona koltuğu getirebiliyor. Acil, anestezi gereken bir durumda da doktorun ihtiyaç duyduğu pozisyona kolaylıkla geliyor. Dikey Doğum Koltuğu’nu anne doğum yolculuğunun her aşamasında kullanabilir. İster oturur, ister yatar, ister uyur, ister çömelir, ister bebeğini iter, ister bebeğinin inişini takip eder.

Köyde kadınlarımız dikey pozisyonda ve çoğunlukla çömelerek doğum yapmışlar. Kimse yatağa bağlanıp birilerinin komutuyla doğum yapmamış. Yani kendi bedenimizde boşaltımla ilgili en uygun pozisyonun bilgisi var. Bebeğin doğum anı geldiğinde anne özgür bırakıldığında en doğru pozisyonu bulabiliyor. Çömelme pozisyonu pelvisin, doğum kanalının en geniş olduğu pozisyon ancak annenin bu pozisyonda yorulmadan kalabilmesi mümkün değil.İşte dikey doğum koltuğu bu detaylar dikkate alınarak tasarlandı. "

YATARAK DOĞUMUN DEZAVANTAJLARI

Op. Dr. Ayşe Duman yatarak doğumda kadının yaşadığı sıkıntıları şöyle sıralıyor:

-Kendini savunmasız hisseder, bedeni gerilir .

-Bebeğe ve rahme giden kan akımı azalır, bebek oksijensiz kalır, kadın ağrı hisseder, sezaryen ihtimali artar.

-Pelvis (çocuğun geçtiği kemik kanal) çapı daralır bebeğin inişi zorlaşır, bazen imkansızlaşır .

-Annenin bacakları askıya alınır bağlanır ve bu pozisyonda kadın karın itme gücünü kullanamaz .

-Yatarak hareketliliği kısıtlanan anne bedenin ihtiyaçlarına uygun pozisyona geçemez .

-Perine esnemez kesi ve yırtık riski artar (bu korku da kadınların vajinal doğumdan kaçınmalarına yol neden oluyor)

Duman bu sıkıntıların da sezaryene yol açtığını şöyle aktardı: "Kadında var olan doğum korkularına birde mevcut doğum yataklarının yukarıda saydığımız olumsuzlukları eklenince artan sezeryen oranları ve buna bağlı sağlık sorunları kaçınılmaz olmuştur"

DİKEY DOĞUM KOLTUĞUNUN ARTILARI NELER?

Op. Dr. Ayşe Duman bu koltuğun kullanılmasıyla bebeğe giden kan akımında azalma olmayacağını, pelvisin genişlemesinin artarak yırtıksız, kesisiz doğuma olanak sağladığını ve bütün bunların toplamında doğum süresinin de kısalarak annenin ağrı hissinin de ortadan kalkmasıyla korkuya bağlı sezaryen oranlarının da azalacağını aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9330 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim