• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Kadın kanserleri engellenebilir, erken dönemde yakalanabilir ve tamamen tedavi edilebilir

Kadın kanserleri engellenebilir, erken dönemde yakalanabilir ve tamamen tedavi edilebilir
Kadın kanserlerinde artış görülse de bazı kanser türleri çeşitli önlemlerle engellenebiliyor ve pek çok kanser türüne erken tanı konduğunda tedavi edilebiliyor.

Tüm dünyada nisan ayının ilk haftası Kanser Haftası olarak değerlendiriliyor ve bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Ülkemizde kadın kanserlerindeki artışı göz önünde bulunduran Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı, 2012 yılını Kadın Kanserleri Yılı olarak belirledi. Kadın kanserleri hakkında farkındalık çalışmaları doğrultusunda Dr. Back-Up danışmanlarından Dr. Ayhan Tokgöz de meme ve genital bölge kanserleri ile tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

 

Meme Kanseri:

Meme kanseri, tüm dünyadaki kadınlar arasında ilk sıralarda yer alan, ülkemizde ise kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Türkiye’de her yıl en az 20.000 kadın meme kanserine yakalanıyor.

Meme kanserinde ilk belirti; genellikle çoğu kadının elle muayene sırasında fark edebileceği nitelikte memede bir kitle oluşmasıdır. Meme kanseri tedavisinde erken tanının rolü çok önemlidir, bu nedenle erken tanı konmasını sağlayacak önlemler vazgeçilmez niteliktedir. Ölümcül olabilen bu kanserin tedavi edilebilir durumdayken saptanabilmesi için, kadınların her ay mutlaka elle meme muayenesi yapması gerekiyor. Bunun dışında her yıl yapılan jinekoloji muayenesi sırasında memelerin de muayene edilmesi şart. Ayrıca 50 yaşın üzerindeki kadınların her yıl mamografi çektirmeleri öneriliyor. Ülkemizde meme kanserinin daha genç yaşlarda ve sık görülmesi nedeniyle mamografi kontrollerine 40-45 yaşlarında başlanabilir.

Meme kanseri riskini artıran faktörler arasında; yaş, ailede meme kanseri öyküsü olması, fibrokistik hastalık, erken yaşta adet görmeye başlama, ileri yaşta menopoza girme ve çocuk doğurmama veya geç yaşta doğurma, emzirmeme, uzun sürelerle doğum kontrol hapı veya östrojen hormonu kullanma, menopozdan sonra aşırı kilolu olma ve radyasyona maruz kalma sayılabilir. Bu tarz tıbbi geçmişleri bulunan kadınların hekimlerine durumu mutlaka belirtmeleri gerekiyor. Bu risk faktörleri olan kadınlarda daha erken yaşta mamografi kontrolleri yapılmaya başlanabilir.

Meme kanseri saptandığında tedavisi tümörün tipine ve ilerleme derecesine göre belirlenir. Yaklaşık olarak tüm hastalara cerrahi tedavi uygulanır. Radyoterapi, kemoterapi ve hedefe yönelik diğer ilaçlarla yapılan tedaviler de birlikte veya tek olarak uygulanabilir. Tedavide en önemli nokta tümörün erken dönemde saptanmasıdır, erken tanı konan olgularda tam bir iyileşme mümkün olmaktadır. Ancak çok önemli olan bu kontroller ülkemizde düzenli şekilde yapılmadığı için genellikle tanı geç konmakta ve sonuçlar üzücü olabilmektedir.

 

Genital Kanser Türleri:

Rahim ve rahim ağzı kanserleri gibi genital kanserler de Türk kadınlarında sık görülüyor. Türkiye’de kanserin her yıl yüzde 1-2 oranında artış göstermesi dikkate alındığında konunun önemi daha da artıyor.

Kadınlarda vulva, vajina, rahim ağzı, rahim, tüpler ve yumurtalıklar olmak üzere üreme sisteminin tüm alanlarında kanser gelişebilir. Bunlardan rahim ağzı ve rahim kanserleri ilk sıralardaki kanser tipleri arasındadır. Bu kanserlerin erken dönemde saptanabilmesi için her yıl düzenli olarak jinekoloji muayenesi ve smear testi yapılması öneriliyor. Rahim ağzı kanserleri, tüm dünyada önde gelen ölüm nedenlerindendir. Ülkemizde de en sık görülen ilk on kanser arasındadır ve yılda 1300-1500 yeni olgu teşhis edilmektedir. Smear testi rahim ağzında kanser oluşabilecek yaraların erkenden tespit edilmesini, kanserin oluşmadan engellenmesini sağlar. Ayrıca erken tanı konan rahim ağzı kanserlerinde de tam iyileşme beklenmektedir. Ayrıca bazı ülkelerde rutin olarak yapılan papillomavirüs (HPV) aşısı rahim ağzında gelişen lezyonları engelleyebilmektedir.

Yıllık kontrolleri aksatmamanın yanı sıra ara kanamalar, cinsel ilişkiden sonra kanama, adet düzeninde değişiklikler, menopozdan sonra kanama, vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık olması, en kısa sürede doktora başvurulmasını gerektirir.

Kanser şüphesi varlığında biyopsi ile tanı konarak, kanser tipi ve evresine göre tedavi belirlenir. Kanser evresini belirlemek için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme, kemik sintigrafisi gibi tekniklerden yararlanılır. Tedavide aynı şekilde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi yöntemler tek başlarına veya birlikte uygulanabilmektedir.

Unutmayın, kadın kanserleri engellenebilir, erken dönemde yakalanabilir ve tamamen tedavi edilebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3334 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim