• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kim önleyecek?

Kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kim önleyecek?
Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili haberleri son üç dört yıldır daha sıklıkla duymaya başladık. Yani insanımıza sunulan sağlık hizmetlerin kalitesinin artmaya başladığı,

Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili haberleri son üç dört yıldır daha sıklıkla duymaya başladık. Yani insanımıza sunulan sağlık hizmetlerin kalitesinin artmaya başladığı, sağlık hizmetlerinin reforma tabii tutulduğu, sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşıldığı, sağlık hizmet bedellerine vatandaşın ödediği ücretin azaldığı bir dönemde. Biraz ters gelmiyor mu size de?

Geçmişe oranla her yıl artan hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları artık kırmızı alarm verirken Sağlık Bakanlığı, hekimleri temsil eden Türk Tabipler Birliği ve sağlık çalışanlarının üyesi olduğu sendikaların gündeminde konu hala ön sıralarda yer bulmakta zorlanıyor. Toplumdaki en saygın meslek sahipleri arasında görülen hekimler ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artışı, meslek örgütlerinin konuya ilişkin söylemden ileri gitmeyen birkaç açıklaması sonrasında unutuluyor.

Hekim ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin boyutunu bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşarak ortaya koymak istiyorum. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bir resmi diyebileceğimiz çalışma Burdur-Isparta Tabip Odası tarafından 2008- 2010 yılları arasında yapılmış. “Hekime Yönelik Şiddet Araştırması” adını taşıyan bu çalışmaya göre Türkiye’de hekime yönelik uygulanan şiddetin oranı ilgilileri ve karar vericileri korkutacak düzeydedir. Bu araştırma verilerine göre; kamu sağlık hizmetinde çalışan uzman hekimler arasında şiddete uğrama oranı yüzde 45 olarak belirtilirken özel sağlık hizmetlerinde çalışan uzman hekimler arasında bu oran yüzde 5 olarak görülüyor. Bu veriye bakıldığında kamu sağlık kurumlarının çalışanlarını koruyamadığını söylemek mümkündür. Yaşamları boyunca en az bir defa şiddet içeren bir olaya tanık olduğunu söyleyen sağlık çalışanı oranı yüzde 96 iken, bunların yüzde 64’ü en az bir defa şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Sıkı durun bu veri sizi ve tüm aklıselim insanları dehşete düşürecek düzeydedir: Şiddet uygulayanların profilinin yüzde 86’sı hasta ve hasta yakınıdır. Aman Allah’ım bu nasıl olur? Kendisine yeniden sağlık bulma ve şifaya kavuşma konusunda yardım eden insanlara hasta ve hasta yakınlarının yaptığına bakın hele… Bu ürkütücü ve iç yakan görüntünün nedenlerinin ortaya koyulması için Ben Sağlık Bakanlığını, Üniversiteleri, Meslek örgütlerini, Sosyoloji kürsülerinin değerli hocalarını acilen göreve davet ediyorum.

Sadece hastaların uyguladığı şiddetin oranı ise yüzde 6 civarındadır. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin yüzde 14’ünü de sağlık idarecileri gerçekleştirmişlerdir. Şiddet uygulayanların yüzde 92’sini erkekler oluşturmaktadır.

Bakın bu noktadan itibaren konunun başka bir yönüne dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Yukarıda açıkladığımız verilerin ne kadar ürkütücü ve korkutucu olduğunu, ne kadar rahatsız edici olduğunu ifade etmeye çalıştım. Birazdan yazacaklarımız yukarıda yazdıklarımızdan daha rahatsız edici ve daha yakıcı.

Kadına hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Bu araştırma bizlere kadına yönelik şiddetin sadece eşler arasında yaşanmadığını göstermektedir. Sağlık kuruluşlarında yaşanan şiddet olaylarının başını da kadın çalışanlara yönelik şiddet olayları çekiyor. Hekime Yönelik Şiddet Araştırmasında sunulan verilere göre en fazla şiddete maruz kalan grubun yüzde 81 ile kadın pratisyen hekimler olduğu belirtiliyor. Ayrıca, hemşireler arasında şiddete maruz kalanların oranının yüzde 53 olduğu belirtiliyor. Yine araştırma sonuçlarına göre, daha çok kadın hekimler ve acil servis hekimleri şiddete uğramaktadır. Türkiye’de kadın olmak ve kadın hekim olmanın zorlukları da bu araştırma sayesinde bir kez daha gözler önüne seriliyor…

Kadın çalışanların şiddet görmesinin nedeni onun toplumsal statüsü ile doğrudan ilişkili olabilir. Ya da hasta veya hasta yakınlarının fiziksel olarak kadını daha kolay ‘gözüne kestirmesi’ nedeniyle oluyor olabilir. İnsanların bir sebebinin olması bir başkasına şiddet uygulamasına meşru zemin hazırlamaz.
Böyle demekle sorun çözülür mü? Elbette çözülmez ve çözülemeyecektir. Ben konunun çözümü adına çok süslü ve dolambaçlı şeyler söylemeyeceğim. Çözüm basittir. “Her kim şiddet uygularsa bedelini en ağır şekilde öder” genel prensibi hayata geçirilmediği sürece soruna ne Sağlık Bakanlığı ve ne de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çözüm bulamaz.
Bekleyelim bakalım sorunun çözümüne yönelik kararlılık hangi bakanlık tarafından ortaya koyulacak.

Uzm. Süleyman Demirel
www.suleymandemirel.com.tr

Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim