• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Kadın ve erkeğin farkı beyinde gizli!

Kadın ve erkeğin farkı beyinde gizli!
Kadın ve erkeğin beynindeki sinir bağlantılarının farklı geliştiği ortaya çıktı. Bilim insanları bu farklılığın, kadın ve erkeğin neden belli alanlarda farklı düşündüğünü açıklayabileceğini söylüyor

ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayımlanan yeni bir araştırma, tipik bir erkek beynindeki sinir bağlantılarının, beynin aynı lobundaki ön ve arka tarafları arasında kurulduğunu, tipik bir kadın beyninde ise sinir bağlantılarının daha ziyade sağ ve sol loblar arasında, bir taraftan diğer tarafa doğru dizildiğini gösteriyor. Araştırmaya göre, beyindeki sinirlerin bağlarındaki fiziksel farklar, erkeklerde yüzde çıkan tüyler, kadınlar da ise göğüslerin büyümesi olarak görülen ikincil cinsiyet karakteristiklerin oluştuğu ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. BBC Türkçe internet sitesinde yer alan habere göre bilim insanları, iki cinsiyetin beyinlerindeki fiziksel farkların, erkeklerin, haritada yön bulmak ve kas kontrolü gibi konumsal alanlarda neden kadınlardan daha iyi olduğunu, kadınların ise neden hafıza ve önsezi gibi sözel alanlarda erkeklerden daha iyi olduğunu anlama konusunda önemli bir rol oynayacağını söylüyor.

'SİNİRLERE DAYALI ANALİZ'

Yaşları 8 ila 22 arasında değişen, 521'i kadın, 428'i erkek toplam 949 kişi üzerinde yapılan araştırma, daha önce "psikolojik deneylerle" açıklanabilen, kadın ve erkekler arasındaki zihinsel farkların ilk defa fiziksel özelliklerdeki değişikliklerle açıklanabilmesini sağlıyor. İngiliz Independent gazetesinin görüşlerine yer verdiği Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesi Psikoloji Profesörü Ragini Verma, "Bu haritalar bize, insan beynindeki kesin ve tamamlayıcı mimari farkları gösteriyor bu da erkeklerin ve kadınların neden bazı alanlarda birbirlerinden daha üstün olduklarını anlamak için sinirlere dayalı bir temel sunuyor" yorumunu yapıyor.

'PSİKİYATRİ İÇİN DE ÖNEMLİ'

Verma, beyinlerdeki bağlantıların kadın ve erkeklerde farklı olduğu sonucuna vardıklarını ve "fonksiyonel deneylerin, kadın ve erkeklerin bazı görevleri yerine getirirken beyinlerinin değişik bölümlerini kullandıklarını gösterdiğini" söylüyor. Araştırmacı Verma, kadınlardaki sinirlerin, "mantıksal düşünce" alanı olarak bilinen beynin sol tarafı ile "önsezi" alanı olarak bilinen sağ tarafı arasında dizilmiş olmasının, "kadınların sezilerinin" neden erkeklerden daha güçlü olduğunu açıkladığını belirtiyor. Kadın ve erkekler arasındaki farklar daha önce psikolojik deneylerle de ortaya konmuştu. Erkeklerin "harita okumak gibi motor becerileri" ve konumlandırmayla bağlantılı yeteneklerinin kadınlardan daha gelişmiş olduğu, buna mukabil kadınların da "kelime veya yüz hatırlamak", empati yeteneği ğerektiren sosyal idrak testleri ile "duygusal zeka" testlerinde erkeklerden daha başarılı olduğu saptanmıştı. Araştırmanın yazarlarından, Pennsylvania Üniversitesi'nden Rubin Gur beyin haritalarının, kadın ve erkeklerin düşünce yapısındaki farkları anlamanın yanı sıra, "çoğunlukla cinsiyet bağlantılı ruh hastalıklarının nedenlerinin anlaşılmasına" yardım edeceğini söyledi.

ÖNSEZİLERİ KUVVETLİ

Sinir bağlantıları beyinlerinin iki yarısında, sağ ve sol tarafları bağlayacak şekilde dizilen kadınlar, hafıza ve önsezi gibi sözel alanlarda daha başarılı.

KOLAY YÖN BULUYORLAR

Beyinlerindeki sinir bağlantıları aynı lobda, ön ve arka taraf arasında dizilen erkekler, haritada yön bulmak ve kas kontrolü gibi konumsal alanlarda öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2043 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim