• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Kadında ilk yüz nakli

Kadında ilk yüz nakli
Türkiye'nin üçüncü yüz nakli ameliyatı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 7.5 saatte gerçekleştirildi.

Türkiye'nin üçüncü yüz nakli ameliyatı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 7.5 saatte gerçekleştirildi. İstanbul'da beyin ölümü gerçekleşen 28 yaşında genç bir kadının yüzü, 6 yıl önce av tüfeğiyle yüzünden yaralanan Kahramanmaraşlı 20 yaşındaki genç kıza başarıyla nakledildi

Türkiye'nin 3. yüz nakli operasyonunun gerçekleştirildiği Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Dekanı ve Gazi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı genç bir kıza nakil yapıldığını bildirdi.
Turanlı, üniversite hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, 'En acılı, en sıkıntılı günlerinde böyle bir bağış yaparak, insanların yüzünü güldürdüler, çok büyük bir iyilik ve hayır işlediler'' dedi. Prof. Turanlı vericinin kimliğine ilişkin bir bilgi vermedi ancak vericinin, İstanbul'da intihar eden Moldova uyruklu bir kadın olduğu bilgisi yayıldı.
Nakil yapılan hastanın Kahramanmaraşlı 20 yaşında genç bir kız olduğunu açıklayan Turanlı, hastanın 6 yıl önce ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde çok ciddi doku kaybı meydana geldiğini, düzeltme amaçlı 35'in üzerinde ameliyat yapıldığını belirtti.
DAMARLAR UYUMLU
Turanlı, verdün gece İstanbul'da hayatını kaybeden 28 yaşındaki genç bir kadın olduğunu, durumun haber verilmesi üzerine, Doç. Dr. Selahattin Özmen, Prof. Dr. Sühan Ayhan ve Diş Hekimliği Protez Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Koçaklı'dan oluşan ekibin Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla İstanbul'a gittiğini anlattı. Vericiden burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit dokunun alındığını ifade eden Turanlı, nakil yapılacak hastanın da Kahramanmaraş'tan Ankara'ya getirildiğini ve ameliyatın saat 10.30 sıralarında başladığını kaydetti.
Doç. Dr. Özmen başkanlığındaki 12 kişilik ekip tarafından yapılan ameliyatın devam ettiğini açıklayan Turanlı, ''Ameliyatın en önemli kısmı olan damarların ve sinirlerin dikilmesi işlemi bitmiş durumda. Damarlardaki kanlanmanın başarılı olduğunu gördük. Ameliyatın sonlandırılma çalışmaları başladı'' dedi.
BİLGİLERİ VERMEYİZ
Turanlı, hastanın tüfekle yaralandığını ifade ederek, alıcı ve vericinin durumlarıyla ilgili bilgileri ailelerin vermesini daha doğru bulduklarını, bu nedenle açıklama yapmayacaklarını söyledi. Başka bir soru üzerine, doku nakillerinde uygunluğun önemli olduğunun altını çizen Turanlı, verici ve alıcı arasında yaş farkı yakın olduğu için uygun olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Turanlı, ''Damak, üst çene, burundan bahsettiniz. Bu tam bir yüz nakli değil, kısmi bir yüz nakli mi?'' sorusunu, ''Öyle de yorumlayabilirsiniz'' diye yanıtladı. Daha önce Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde saçlı yüz nakli yapılacağının açıklandığının anımsatılması üzerine de Turanlı, o hastanın uygun doku bulunamadığı için sırada beklediğini belirtti.

Eklemler hareket edİyor
Çİft kol nakilli Kavdır'ın ise rutin fizik tedavinin yanında aralıklarla uygulanan elektrik tedavisi sayesinde eklem hareketlerini yapabildiği kaydedildi. Ameliyat sonrası kollarda oluşan yaraların iyileştiği ve ödemlerin azaldığı belirtilirken, özellikle sağ kolda hareketliliğin gözle görülür oranda arttığı vurgulandı. Kavdır'ın kol ve parmaklarını rahatlıkla hareket ettirebilecek durumda olmasına rağmen, iyileşme sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için hem doktorların hem de fizyoterapistlerin sınırlı hareketleri yapmasına izin verdiği belirtildi.

Mimikleri çalışıyor
Yüz nakilli Acar'ın yüz ve mimik egzersizleri sonucunda alın bölgesindeki kasları çalıştırabildiği ve bu nedenle alın çizgilerinin ortaya çıktığı belirtildi. Uğur Acar'ın yüzündeki mimik kaslarının ilerleyen günlerde gelişmesinin hızlanacağı aktarıldı.

Raşit AYDOĞAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim