• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kadınlar, balık etinden obeziteye doğru gidiyor

Kadınlar, balık etinden obeziteye doğru gidiyor
Sürekli şişmanlayan bir toplum olduk. Obezite Türk kadınları arasında yüzde 41 oranlarında, erkeklerde ise bu oran yüzde 21'lerde.

Sindirim sistemi ve karaciğer hastalıkları uzmanı hekimlerin mezuniyet sonrası en önemli toplantılardan biri olan Çapa Gatroenterohepatoloji günlerinin dokuzuncusu İstanbul'da gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı tarafından düzenlenen toplantıda, sindirim sistemi ve karaciğer ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgili bilgiler güncellenerek, son bir yıl içinde ortaya çıkan en yeni tanı ve tedaviler tartışıldı.

2 gündür devam eden oturumlarla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Türk toplumun en büyük sorunlarından birisinin obezite olduğunu belirterek, "Maalesef sürekli şişmanlayan bir toplumuz. Obezite Türk kadınları arasında yüzde 41 oranlarında. Maalesef kadınlarımız şişman, erkeklerde ise bu oran yüzde 21'lerde. Bu konuda önlemler alınmalı. Artan fastfood mutfağı da bunun en önemli gerekçelerinden birisi. Dolayısıyla sağlıklı beslenme ile bu sorunlar azaltılabilir" dedi.

HEPATİT B ORANLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Kaymakoğlu, Türkiye'de Hepatit B virüsünün taşıyıcılığının azaldığına dikkat çekerek, buna karşılık yağlı karaciğer hastalığının arttığını söyledi. 1980 ve 1990 yıllarında yapılan araştırmalarda Hepatit B virüsü taşıyıcılığının yüzde 6'lar civarında bulunduğunu belirten Kaymakoğlu, "Ancak son yapılan kapsamlı araştırmada bu rakamın 3,9 oranlarına gerilediğini gördük. Ancak bunun nedeni aşılar değil. Son yapılan araştırmada, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde Türkiye genelindeki 5 bin 465 erişkin taramadan geçirildi. Yani son yapılan araştırmanın sonuçları daha gerçekçi" dedi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynel Mungan da, toplumda giderek artan mide rahatsızlıklarının birçoğunun dengesiz beslenme ve stres sonucu oluştuğuna dikkat çekerek, ağrı kesici ilaçların gereksiz kullanılmasının da birçok mide rahatsızlığına neden olduğunu söyledi. Mungan, "Ağrı kesici ilaçlar gereksiz yere kullanılmamalıdır. Bitkisel ilaçların birçoğunda içindeki etken maddesinin hangi miktarda olduğunu bilmiyoruz. Bu nedenle kullanılmasını sıklıkla önermiyoruz. Ancak belli bir madde belli oranlarda sanayide ortaya çıkmışsa kullanılabilir" dedi.

ÜLSER HASTASI AZALIYOR, REFLÜ HASTASI ARTIYOR

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Filiz Akyüz ise son yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ülser hastalığının azaldığının, buna karşılık reflü rahatsızlığının ise arttığını söyledi. Akyüz, "Türkiye genelinde son 20 yılda ülser hastalığının azaldığını görüyoruz. Bunun nedeni helikobakterinin azalması. Reflü hastalığı ise giderek artıyor. Bunda fastfood mutfağının giderek yaygınlaşmasının büyük önemi var" diye konuştu.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim