• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Kadroyla gelen haklar

Kadroyla gelen haklar
Sözleşmeli (4/B) kamu çalışanlarına kadro sözü Sayın Başbakan tarafından ilk açıklandığında, 'Kadroyla gelecek haklar' başlıklı biz yazı yazmıştık.

Tabii o tarihte kadro düzenlemesinin detayları netleşmediğinden, olasılıklar üzerinden ipuçları vermiştik. Ancak cumartesi günkü mükerrer Resmi Gazete'de sözleşmelilere kadro veren KHK yayımlandı ve artık kadroyla gelen hakları net olarak ifade edebiliriz.

· İş güvencesi: Sözleşmeliyle kadroluyu ayıran en önemli fark 'devlet memurluğu güvencesi' veya bir diğer tabirle iş güvencesiydi. Kadroyla birlikte 'Bu sene sözleşmem yenilenir mi?' endişesi son buldu.

· Nakil: Sözleşmelilerin en fazla talep ettiği hak, diğer memurlar gibi istedikleri yerde görev yapma hakkıydı ve kadroyla beraber buna kavuştular.

· Terfi ve yöneticilik: Sözleşmeliler diğer kadrolu memurlar gibi kurumlarında yükselemiyor ve idari görevlere gelemiyorlardı, kadroyla birlikte bunun önü açıldı.

· Ücret: Sözleşmeli ile kadrolu arasında kurumdan kuruma değişmekle birlikte 50 liradan 800 liraya varan farklılıklar bulunuyor. Kadroyla birlikte maaşlar eşitlenecek.

· İzinler: Doğum, ölüm, hastalık, emzirme, refakat ve evlilik gibi durumlarda kadrolu memurların izin hakkı daha genişti, kadroyla birlikte durum eşitlendi.

· Sosyal güvenlik: Doğum izni ve hastalık izinlerinde kadrolu memur maaşını almaya devam ederken, sözleşmeliye SGK tarafından iş göremezlik ödeneği veriliyordu. Bu yüzden uygulamada karışıklık yaşanabiliyordu. İş kazası, meslek hastalığı veya kronik rahatsızlıklarda kadroluların lehine düzenlemeler vardı. Memura ikramiye ödenirken, sözleşmeliye iş sonu tazminatı veriliyordu. Kadroyla birlikte sosyal güvence bakımından da haklar eşitlenmiş oldu.

Aynı okulu bitirip aynı sınavları kazanan ve hatta aynı dairede çalışan iki personel arasında yukarıda saydığımız farklılıklar vardı. Dolayısıyla kadro düzenlemesi son derece yerinde ve biraz da geç kalınmış bir adımdır. Ancak bu adımın bir seçim yatırımı olduğunu düşünmüyorum. Zira bu en başta aklı başında, okumuş-yazmış kamu çalışanlarına hakaret olur. Ayrıca seçim yatırımı olabilecek çok daha popülist alternatifler bulunabilirdi. Son olarak, sözleşmeli istihdamının, personel açığı yaşanan bölgelerin sıkıntısını çözmek adına iyi niyetli ama kötü tasarlanmış bir uygulama olduğunu da hatırlatmış olalım.

Belediye sözleşmelileri kapsamda mı?

Soru: Sadettin Bey, ben bir il belediyesinde 5393 Sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli olarak çalışıyorum. Son yapılan kadro düzenlemesi bizleri de kapsıyor mu? Bu konuda farklı yorumların yapılması kafamızı karıştırmış durumda. Sizin yorumunuz nedir? Salih Tuzcu

Cevap: Salih Bey, kadro düzenlemesi 657 Sayılı Kanun'a eklenen geçici 37. madde ile yapıldı. Söz konusu madde metninde de "4'üncü maddenin (B) fıkrası ve 10/7/2003 tarihli ve 4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca vizelenmiş veya ihdas edilmiş sözleşmeli personel..." ifadesine yer veriliyor. Düzenlemede 5393 Sayılı Kanun kapsamındaki personele yer verilmediğinden, sizlerin kadroya geçirilmeniz mümkün değil.

Sadettin ORHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2619 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim