• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

‘Kafatası açmadan’ ameliyatın incelikleri Endoskopi Kursu’nda

‘Kafatası açmadan’ ameliyatın incelikleri Endoskopi Kursu’nda
Son 15 yılda bine yakın çocuğa endoskopik beyin ameliyatı yaptı. Bu sayı Avrupa’nın çok üstünde, ABD’deki beyin cerrahlarının ise ameliyat sayılarıyla yarışıyor.

Çocuklarda özellikle de kafalarında su biriken hidrosefali hastalarında kullanılan, ancak günümüzde beyin içindeki kistlerde, içi sıvı dolu boşluklardaki belli tümörlerde, hipofiz tümörlerinde, “endoskopi” tekniğiyle, kafatası açılmadan, kan gerekmeden, kısa süren ameliyatlar yapılıyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Beyin Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Kozyatağı Hastanesi Çocuk Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, son 15 yılda bine yakın çocuğa endoskopik beyin ameliyatı yaptı. Bu sayı Avrupa’nın çok üstünde, ABD’deki beyin cerrahlarının ise ameliyat sayılarıyla yarışıyor.

Prof. Dr. Memet Özek’in önderliğinde Acıbadem Kozyatağı Hastanesi’nde düzenlenen “5’nci Uluslararası Endoskopik Nöroşirurji Kursu”, 16-17 Ekim 2011 tarihlerinde dünyada bu alanın duayeni olarak kabul edilen 3 önemli profesörün katılımıyla gerçekleştiriliyor. Kursa İsveç’ten Tayvan’a, Balkan ülkelerinden, Türki cumhuriyetlere ve Avrupa ülkelerinden İran’a kadar birçok komşu ülkeden hekimlerin yanı sıra, Türkiye’den hekimlerle beraber 54 kişi katılıyor.

Avrupa ve ABD’deki cerrahların da çok önem verdikleri endoskopi kursuna, Almanya’dan Prof. Dr. Rudolf Beisse, İtalya’dan Prof. Dr. Guiseppe Ginalli, Almanya’dan Prof. Dr. Joachim Oertel de eğitmen olarak katılıyor. Kursun en önemli özelliği teorik anlatım ve insan maketleri üzerinde uygulama yapılmasının dışında, ameliyatlarda yapılan hataların ve bu hataları düzeltecek operasyonların video kayıtlarıyla kursa katılacak cerrahlara gösterilmesi.

TÜRKİYE’DEKİ İLK ENDOSKOPİK GİRİŞİMİ YAPTI

Türkiye’de çocuk beyin cerrahisindeki ilk endoskopik girişimi 1992 yılında gerçekleştirdiğini ve bu konuda 15 yıllık birikiminin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Memet Özek, “Her cerrahi girişimde olduğu gibi başarı, tecrübe ile doğru orantılı. Kendi ameliyatlarımızın sayısına ve sonuçlarına bakınca Avrupa’nın tartışmasız üstündeyiz, Amerika ile başa baş gidiyoruz” dedi. Prof. Dr. Özek, ameliyat sayısı ile dünyada endoskopiyle çocuk beyin cerrahisi alanında en fazla ameliyat yapan 5 cerrah arasında yer alıyor. Cerrahi sahanın büyük olmasının hastanın o ameliyattan sonra daha uzun hastanede yattığını, endoskopiyle yapılan ameliyattan sonra ise hastanın açık cerrahide 5 gün yatarken, bu teknikte bir gün yatarak evine gidebildiğini anlattı.

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ

Bu yıl yapılacak kursa 54 beyin cerrahının kayıt yaptırdığını belirten Prof. Dr. Memet Özek, “Acıbadem bu konuda uluslararası niteliğe sahip, çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaparak, sadece tedavi hizmeti verme misyonunun üzerine çıkıyor. Çok önemli ülkelerden sadece bu toplantıya gelmek için hekimler, ücretini ödeyerek ülkemize geliyor. Bu toplantıdan alacakları kredi de çalıştıkları üniversitede değer görüyor. Bu yıl beşincisini yaptığımız kursa çok fazla başvuru oldu. Ancak bazı başvuruları önümüzdeki seneye kabul etmek üzere ertelemek durumunda kaldık. Bu Türkiye’nin beyin cerrahisinde dünyada ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun da göstergesi olan bir çalışmadır” diye konuştu.

NADİR VAKALAR VE HATALAR DA TARTIŞILACAK

Beyin cerrahisinde yaptıkları her ameliyatı videoya kaydettiklerini ve kursta bu kayıtları katılımcılarla paylaşacaklarını söyleyen Prof. Dr. Özek, katılımcıların, insan maketi üzerinde endoskopu kullanmayı öğreneceğini, kendisine ve dört profesöre soru sorabileceklerini belirtiyor. Hataların gösterilme nedenini açıklayan Prof. Dr. Özek, şunları söyledi: “Ben kursa katılan eğitimci hocalardan, mükemmel ameliyat yaptığınızı değil, yaptığınız hataları gösterin ricasında bulundum. Ben hatamı öğrencimle paylaşırsam öğrencim bu hatayı yapmaz. Eğitim kurslarının en önemli noktası bu. Olası sorunları çıkınca nasıl aşılacağını göstermeye çalışıyoruz. Kursta nasıl önlerim ya da nasıl çözerim diye bir bölüm var. Bu kurs bu açıdan çok büyük değer taşıyor. Eğitim açısından çok da zevkli oluyor. Filmi baştan sarıp seyretme imkanı var.”

CANLI AMELİYAT YAPACAK, CERRAHLAR İZLEYECEK

Kursta yapacağı ameliyatı tüm katılımcıların izleyebileceğini, bunun da beyin cerrahisi uzmanlarına soru sorabilme imkanı tanıması açısından çok önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Memet Özek, sahip olduğu bilgi birikimini ülke ayırt etmeksizin paylaşmayı dünya tıbbına katkı anlamında çok önemli bulduğunu da ifade etti. Bu yılki kursa katılan ülkeler arasında şunlar yer alıyor:

“Almanya, Tayvan, Slovakya, İsveç, Makedonya, Ukrayna, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Sırbistan, Mısır, Ürdün, Pakistan, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Bosna.” Uzman, doçent ve profesörlerin de katılmak için kayıt yaptırdığı kurstaki endoskopi tekniği, ağırlıklı olarak hidrosefali vakalarının dışında, tümör ve kistlerin çıkarılmasında, boyun ve bel fıtığında, denilen kafatası kemiklerinin erken kapandığı hastalığın ameliyatla tedavisinde kullanılıyor. Kurs sırasında hekimler ameliyat sırasında kanama ya da başka aksiliklerin olması gibi durumlarda neler yapılabileceği hakkında da ayrıntılı bilgiler alabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim