• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Kağıt reçete devri sona eriyor

Kağıt reçete devri sona eriyor
Elde reçeteyle eczane eczane dolaşma devri sona erecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bazı toplantılara katılmak için gittiği Afyonkarahisar'da reçetelerin tarihe karışacağını açıkladı. İŞKUR, SGK il müdürleri ve Afyonkarahisarlı işadamlarıyla bir araya gelen Bakan Ömer Dinçer, karekod uygulamasıyla temelleri atılan yeni sistemle ilgili vatandaşa müjde verdi. Bakan Dinçer, kayıt dışılığın başka sektörler kadar olmasa da ilaç sektöründe de olduğunu dile getirdi. Dinçer şunları söyledi:
 

1-1.5 YILLIK SÜREÇ

"Yurtdışından kayıt olmadan ithalatlar yapılabilmekte veya kaçak ilaçlar getirilebilmekteydi. Hem bunlar hastalarımızın sağlığını tehlikeye atan sonuçlar doğurabiliyordu hem de birtakım kayıplara sebebiyet veriyordu. Bunların önünü bütünüyle kesmiş olacağız ve böylece bu alanda belki de 1- 1.5 yıl sonra 'i-reçete' uygulamasına geçme imkanımız olacak." Bu uygulamaya geçildikten sonra reçetelerin tarihe karışacağını aktaran Dinçer, "Doktor muayene için gelen hastanın reçetesini kendi bilgisayarına yazdığında o kişi kimlik numarası ile eczaneye gidecek, ilacını hiçbir kağıt olmaksızın eczaneden alacak" dedi.

TEK TUŞLA GÖNDERİLECEK

Bakan Ömer Dinçer, eczacının reçeteyle ilgili tüm bilgileri bir tuşla SGK'ya göndereceğini de sözlerine ekledi. Dinçer şöyle devam etti: "Biz de onları toplayacağız, kontrolüne gerek kalmayacak. Efendim burada kayıt dışılık var mı ya da yanlış uygulama var mı demeye gerek kalmayacak. Çünkü reçeteyi uygularken her şey kontrol edilecek ve o zaman da biz eczanelerimizin ücretlerini mümkün olduğu kadar çabuk bir dönemde inceleme fırsatı bulacağız ve denetim masraflarından da kurtulacağız."

Karekod için 15 Mayıs’a kadar süre

Bakan Ömer Dinçer, SGK'nın 15 Mayıs'tan itibaren karekodsuz ilaç satan eczanelerin parasını ödemeyeceğini açıkladı. Türkiye'de üretilen veya resmi olarak ithal edilen her ilacın kutusuna bir kimlik numarası verileceğini belirten Dinçer, bu numaranın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda kaydı olacağını vurguladı. Dinçer, “İlaç üretildiği anda bir kutuya işlenecek, bir de bizim kütüğe işlenecek. İlaç deposuna aktarıldığında ilaç deposu karekodu okutacak ve bizim kütükte kayıtlı olup olmadığına bakacak. Eğer bizim kütükte kayıtlı değilse onu satamayacak"dedi.

SEKTÖR KAYIT ALTINDA

Eczanenin ilacı alırken kontrol edeceğini ve sadece bakanlıkta kaydı bulunan ilacı rafına koyabileceğini bildiren Dinçer, "Mayıs 15'ten itibaren karekodsuz ilaçların parasını ödemeyeceğiz" dedi. Böylece Türkiye'de ilaç sektörünü bütünüyle kayıt altına alacaklarını belirten Ömer Dinçer, "Daha rasyonel bir zemine oturtacağız ve bu zeminin üzerinden bu sektörle ilgili öngörülebilen sonuç almayı, daha nitelikli kararlar almayı umuyoruz" diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim