• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kahvaltıyı ihmal etmeyin

Kahvaltıyı ihmal etmeyin
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, okulların tatile girmesiyle birlikte çocukların uyku alışkanlıkları ya da aktivitelerindeki değişimle beslenme düzeninin de değişebileceğini belirterek, tatil döneminde de çocukları sıkmayan

Çisem Gündüz, çocukların kas ve kemik gelişimi hızlı devam ettiği için tatil döneminde de sağlıklı beslenme alışkanlığının mümkün olduğunca devam etmesi gerektiğini kaydederek, “Bu noktada ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Okul döneminde zaman bulunamayan besleme alışkanlıklarının kazandırılması konusunda tatil avantaja çevrilebilir” dedi.

"Sabahları mutlaka kahvaltı ettirin"

Gece boyu aç kalan metabolizmanın tekrar canlanabilmesi için çocuklara mutlaka kahvaltı etmesini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gündüz, “Beyin için yeterli glikozun elde edilmesi ancak kahvaltı ile mümkün olabildiği için sabah kahvaltı yapmayan çocuklarda baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik problemleri görülebiliyor. Tatil boyunca çocukların kahvaltılarında en iyi protein kaynaklarından olan yumurtanın mutlaka yer bulması gerekiyor. Vitamin A, B, D, E ve çinko mineralinden de zengin olan yumurta kas ve bilişsel fonksiyonların gelişiminde de fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.

"Birlikte meyve salatası yapın"

Gündüz, çocukların kan şekerini dengeleyerek bir sonraki öğüne kadar tok kalabilmelerini sağlamak ve abur cubura yönelmelerini önlemek için ara öğünlere özen göstermek gerektiğinin altını çizerek, “Örneğin, beraber yapılan bir meyve salatasında anne, meyvelerin yararlarını öğreterek çocuğuna meyve yeme alışkanlığı kazandırabilir. Yoğun çalışma temposunda bu zor iken tatil bir fırsat olarak görülebilir” dedi.

"Meşrubat yerine limonata tercih edin"

Yaz aylarında sıvı tüketim ihtiyacının arttığını ifade eden Çisem Gündüz şunları söyledi:
“Susuzluğu gidermek için meşrubatlar da alternatifler arasına girebiliyor. Ancak çocuklarınızın asit ve şeker barındıran bu içecekler yerine su içmelerini sağlamalısınız. Su, vücutta minerallerin emilebilir hale gelmesi, doku ve organların çalışma fonksiyonlarının devam etmesi, vücut ısısının dengelenmesi ve cildin ihtiyacı olan nemin sağlanabilmesi açısından önem taşıyor. Yaz aylarında asitli meşrubatlar yerine evde çocuğunuzla beraber hazırlayacağınız kaliteli besin değerine sahip limonata ile fazladan kalori alınmasını engelleyerek kilo kontrolüne de yardımcı olabilirsiniz.”

"Beraber spor yapın"

Çisem Gündüz, düzenli uykunun çocukların sabah daha enerjik uyanıp güne daha zinde başlamalarına yardımcı olacağından, uyku düzenini mümkün olduğunca okul dönemindekine yakın tutmak gerektiğini söyledi. Gündüz, “Bununla birlikte tatil boyunca tüm egzersiz fırsatlarından yararlanmaya çalışın. Eğer deniz kenarında tatil yapıyorsanız çocuğunuzla hem sabah hem akşam denizinin keyfini çıkarın. Şehir hayatında kalıyorsanız da çeşitli aktiviteler ile çocuğunuzun daha aktif olmasını sağlayın. Çünkü hareketsiz yaşama alışmış çocuklarda artan kilo problemi obeziteye ve daha sonra da birçok metabolizma hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bunun için tatili bir fırsat olarak görün ve mutlaka çocuğunuzla beraber spor yapın” diye konuştu. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim