• BIST 9744.01
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Kahve bile yasaklar listesinde

Kahve bile yasaklar listesinde
Pek çok ilaç ve yiyecek maddesi de doping listesinde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Doping Mücadele Kurulu Üyesi Prof Dr. Ahmet Araman; vitaminlerden aspirine, ...

Pek çok ilaç ve yiyecek maddesi de doping listesinde yer alıyor. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Doping Mücadele Kurulu Üyesi Prof Dr. Ahmet Araman; vitaminlerden aspirine, günlük hayatta sık sık kullanılan ilaçların doping etkisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

HEKİME DANIŞMALI
Sporcunun aspirin içmesi de doping sayılabilir mi?
Aspirin bile doping sayılabilir! Tabii ki ironik anlamda... Ağrıyı giderdiği yani sporcunun normal durumunu etkileyip o an için vücut direncini değiştirdiği için doping sayılma ihtimali vardır. Şaka şaka! Aspirin doping sayılmaz ama içilecek her ilaca dikkat edilmeli.

Hasta sporcu ilaç içerse dopingli çıkar mı?
Özellikle sporcuların hekimlerine danışarak ilaç kullanmaları uygun olur. Böylece doping tehlikesinden uzak kalabilirler.

Prostat ilaçlarının bile doping sınıfına girdiği doğru mu?
Eskiden finaterid içeren prostat ilaçları yasaklı maddeler sınıfına dahildi.
Bir sporcu eczaneden aldığı basit bir grip ilacını dahi kullanamaz mı?
Kullanamaz. Eczacıya, şahsi veya takım doktoruna danışmadan hiçbir ilaç kullanmamalı.

VİTAMİNLERE DİKKAT
Yasak da olsa sağlığı için bu ilaçları kullanması gereken sporcu ne yapmalı?
Hasta olan sporcu öncelikle istirahat etmeli. Ancak müsabakaya çıkması gerekiyorsa ilgili mercilere bildirimlerde bulunmak ve Dopingle Mücadele Kurulu'nu (ulusal ve uluslararası işlemler için farklıdır) bilgilendirerek, izin aldıktan sonra yarışmaya katılmalı.

Vitaminler doping maddesi kapsamına girer mi?
Vitaminler doging değildir. Ancak vitaminlerin üretildiği yerlerde önceden vücut geliştirme preparatları gibi doping ajanı içeren ürünler hazırlanmışsa çapraz bulaşma olabilir. Böyle bir durumda "Sadece vitamin aldım" derken dopingli çıkabilirsiniz. Yurt dışından gelen ve kaynağını bilmediğiniz vitaminler doping kapsamına girebilir. Kellik ilaçları da hekime danışmadan kullanılmamalıdır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6113 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim