• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Kalbe takılan stentlerin de kopyaları yapıldı

Kalbe takılan stentlerin de kopyaları yapıldı
Kalbe takılan stentlerin de kopyaları yapıldı. Uzakdoğu'da üretilen sahte stentler Türkiye'deki bir hastanede ihale kazandı.

Kalbe takılan stentlerin de kopyaları yapıldı. Uzakdoğu'da üretilen sahte stentler Türkiye'deki bir hastanede ihale kazandı. Yasal ama kalitesiz olan stentler, ucuz olduğu için kullanılıyor

Türkiye'ye Uzakdoğu'dan kalp stentleri de geliyor. Tıbbi referansları eksik olsa da kolaylıkla Avrupa Onay Belgesi'ni alabildikleri için hastanelerde ihale kazanıp hastaların kalplerine takılabiliyorlar. Uzmanlar hastaları "Nerede üretildiğine bakmadan, stendi sorgulamadan karar vermeyin" diye uyarıyorlar. Bugüne kadar medyada kalp stentlerine ilişkin iki tartışma oldu. İlaçlı stent mi, ilaçsız stent mi oysa bunların pek çok markası var. Hastaların çoğu kalplerine takılan stendin markasını hiç bilmiyorlar. Birçoğuna aslında tıbbi anlamda referansları yeterli olmayan yalnızca Avrupa Onay Belgesi bulunan CE damgalı stentler takılabiliyor. Uzmanlara göre en pahalı stent de en ucuz stent de en iyi stent anlamına gelmiyor. Stent kararı vermeden önce markasını da kontrol etmekte büyük fayda var.

KOPYALANABİLİYOR

Dr. Cem Bozkurt Türkiye'deki bir firmanın ürettiği stentlerin Uzakdoğu'da kopyalandığını ve yeniden Türkiye'ye satılıp hastaların kalbine takıldığını iddia ediyor. AB European Technology Platform Nanomedicine Yönetim Kurulu Üyesi ve Rejeneratif Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Dr. Cem Bozkurt stentlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

Kalp stentinin kalitesizi olur mu?

Var ve bu hayati önem taşıyor. Avrupa etiketi olan stentler aslında Uzakdoğu'dan son derece primitif koşullarda üretim yapılan yerlerden alınarak sadece etiketlemenin bir Avrupa ülkesinde yapıldığı ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Stent için asıl dikkat etmemiz gereken unsur üretim koşullarının güvenirliği.

Uzakdoğu'dan Türkiye'ye gelen bütün stentler şaibeli mi?

Medikal malzemeler hele hele koroner stentler insan sağlığını doğrudan ve geri dönülemeyecek şekilde etkiledikleri için çok önemliler. Birçok firma merdiven altı diye tabir edeceğimiz şekilde son derece sağlıksız şekillerde üretim yaparak ürün piyasaya sunmaktadır. Türkiye pazarına girerken gerekliliklerin çok az olması nedeniyle bu firmalar çok rahat bir şekilde pazara girebiliyor ve bizler için tehlike arz ediyor. Türkiye'de gerekli olan tek belgenin CE belgesi olması ve son yıllarda kontrolsüz bir şekilde bu belgeyi veren onaylayıcı kurumların bulunması bu endişelerimizi artırdı.

Uzakdoğu stentleri tehlikeli mi?

Türkiye'de ürettiğimiz stentleri Çin'e de satmak amacıyla distribütöre gönderdik. Ürünü inceleyerek yapabildikleri kadar ürünü kopyaladı ve Türkiye'de bir hastanenin ihalesini kazandılar. Ancak bunlar güvenliği ve etkinliği şüpheli ürünler.

CE belgesi güvenilir değil

CE belgesi veren ve kalite denemesi yapmayan firmalar var mı?

Elbette. Son yıllarda hiç bir denetlemeye tabi tutulmadan hatta başka firmaların klinik bilgileriyle Avrupa'da ve Türkiye'de satış için gerekli olan CE belgesinin alınmasını sağlayan onaylayıcı kurumlar var. Bu kurumlar başka firmaların çalışmalarını kullanarak CE belgesini alınmasını sağladıkları için simdi mercek altına alındı. Hatta geçtiğimiz aylarda bu kurumlardan biri kapatıldı ve yetkisi elinden alındı. Simdi bu kurum tarafından onaylanmış olan birçok markanın güvenirliği ve etkinliği sorgulanıyor.

KÖTÜ STENTLER NE YAPAR?

Doğru koşullarda üretimi yapılmamış stentin etkinliği olmayacağı gibi hasta için de geç pıhtı oluşumu, yeniden tıkanma hatta ölüm ile bile sonuçlanabilecek birçok probleme yol açabiliyor.

Damara takıldıktan sonra markasını öğrenebildim

SERMET ÖZDOĞAN: Kullandığım çoğu şeyde markaya dikkat ederim. Marka düşkünlüğüm yoktur ama bazen marka güven anlamına gelir. 2002'de üçlü by-pass oldum, yedi yıl sonra stent kararı verildi. Hayatımda her şeyin kararını verirken araştırırım. Stentte de fiyatı araştırdım ama markasını düşünmedim. Operasyondan sonra başucuma bir kutu koydular. O zaman markasını öğrendim. Stent damarıma girdikten sonra adını duydum. Bu çok önemli kararı markayı bilmeden aldım.

Stent ne bilmiyordum seçmek zorunda kaldım

MİHRİCAN Uludağlar: 60 yaşındaki eşim Serhat Uludağlar kalp krizi geçirdi, ameliyathane kapısında 3 stent birden takılması gerektiğini hastabakıcı söyledi. SGK stenti mi taktırırsınız yoksa 3 bin euro mu verirsiniz dediler. Stent ne hiç bilmiyordum. Karar vermek için on beş dakika verdiler. Ben ağlarken oğlum ikinci görüş aldı ve SGK stendini taktırmaya karar verdik. Ancak bunlar olurken hiçbir marka konuşulmadı. Eşime stent takıldıktan sonramarkasını öğrenebildik.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5039 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim