• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Kalbi zorlandı sol bacağı alındı

Kalbi zorlandı sol bacağı alındı
Şevket Çavdar'ın kan dolaşımı, bacaklardan birini idame ettiremeyince hayati tehlike riskine karşı sol bacak alındı. Ailesi ise kaygılı ama umutlu: En büyük hayali yürümekti. Ama doktorlar uyarmıştı. Önemli olan kolları.

Hacettepe'de çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın bacaklarından biri alındı. Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer, Çavdar'ın yapılan operasyon sonrasında vücudun kalp dolaşım ve kan sisteminin bacaklardan birini idame ettiremediğini, bu nedenle aile ile konuşularak sol bacağının alındığını bildirdi. Tuncel, bilim kurulunun toplandığını ve kararı aldığını verdiğini belirterek, "Aksi takdirde hastanın hayatı tehlikeye girecekti" dedi.

'FEDA EDİLEBİLİR'
Çavdar'ın genel sağlık durumunun stabil olduğunu belirten Tuncer, diğer nakledilen üç uzvun durumunun iyi olduğunu ve uzuvların yaşatılmaya çalışıldığını, hastanın yoğun bakımda takibinin devam ettiğini ifade etti. Bu arada, yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün durumunun iyi olduğu ve uyutulmaya devam edildiği öğrenildi. En büyük hayali yürüyebilmek olan dünyanın ilk çift kol ve çift bacak nakil hastası Şevket Çavdar'ın ailesi, sol bacağın alınmasının ardından kaygı ve umut içinde yoğun bakım bekleme salonunda dakikaları sayıyor. Şevket Çavdar'ın ağabeyi Mutlu Çavdar, "Kardeşimin, en büyük dileği yürüyebilmekti. Kot giyip kamyon kullanmak istiyordu. Uyandığında tek bacağının alındığını öğrenince ne hissedecek bilmiyorum. Ama onun için önemli olan kolları. Her ihtimale hazırlıklı olunması istenmişti zaten. Dün geceden beri ağlıyoruz, başka bir şey olmaması için dua ediyoruz. Doktorlarımız sağolsunlar canla başla çalışıyorlar" dedi. Çavdar'ın dayısı Cengiz Çavdar ise, "Güzel bir nakilden sonra böyle bir gelişmenin olması çok üzücü, ama böyle bir gelişmenin olabileceği belirtilmişti" diye konuştu. Nitekim nakil operasyonlarını yapan m i k r o - cerrahi ekibinin başı Doç. Dr. Serdar Nazif dün yaptığı açıklamada, kol ve çift bacak nakli sonrası kalbin ikinci bir vücudu besler duruma geldiğine işaret ederek, "Bacaklarla ilgili bir sorun olursa yeni bir operasyon yapmak yerine bunları feda edebiliriz ama aynı şey kollar için söz konusu olursa yeni bir operasyonu göze alabiliriz. Zira bacakları olmayan kişiler protezle hayatlarını daha kolay sürdürebiliyor fakat aynı şey kolu olmayanlar geçerli değil" demişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2070 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim