• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kalite algısının ölçülmesi ve klinik kalitenin tanımı

Kalite algısının ölçülmesi ve klinik kalitenin tanımı
Türkiye’de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalitenin ölçülmesine yönelik klinik kalite ölçme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi amacıyla

Türkiye’de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalitenin ölçülmesine yönelik klinik kalite ölçme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesi amacıyla “Türkiye Klinik Kalite Programı” başlatılmıştır.

Bu program Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. İsmail DEMİRTAŞ’ın koordinatörlüğünde Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik Kalite Daire Başkanlığınca yürütülmektedir. Program kapsamında Danışman olarak uluslararası tecrübeye sahip ve aynı zamanda İngiltere Sağlık Bakanlığı Danışmanı da olan Prof. Dr. Mahmood ADİL ile çalışılmaktadır.

Program 13 Şubat 2012 tarihinde başlamış, yapılan ilk çalışmalar neticesinde birimlerden çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu tarihten itibaren Programın ilk aşamasının süresi 18 ay olarak öngörülmüş ve bu kapsamda Dört çalıştay gerçekleştirilmiş ve çok sayıda telekonferans yöntemiyle grup çalışması yapılmıştır.

Klinik kalitenin tanımının yapılarak ülke genelinde duyurulması planlanmış ve bu amaçla Türkiye’de sağlıkta kalitenin:

Ø Hizmet alan hastalar,

Ø Yakınları,

Ø Sağlık yöneticileri ve

Ø Sağlık çalışanları

tarafından nasıl algılandığını ortaya koymak ve hastaların hizmet sunumuna ilişkin algılarından yola çıkarak; ulusal düzeyde kabul görecek bir kalite tanımı yapmak için; TÜİK’in il bazında gelişmişlik endeksine göre belirlenen 14 ilde, toplam 4943 anket uygulanmıştır.

Yapılan bu araştırma sonucunda üzerinde uzlaşılan tanımlara ulaşmak için tıklayın !



Programın başlamasıyla birlikte Prof. Dr. Mahmood ADİL’in Danışmanlığında Türkiye’de klinik kalitenin ölçülmesi amacıyla öncelikli 3 konu belirlenmiştir. Bu konular; Diabetus Mellitus, Gebelik ve Doğum Süreci ve Diz Protezi’dir. Alanında uzman kişilerin bulunduğu alt çalışma grupları oluşturulmuş ve bu amaca yönelik çalışmalara başlanılmıştır.Klinik Kalite göstergeleri belirlenmiş olup Sağlık.NET2 sistemine entegrasyonu sağlanmaktadır. Ülke genelinde sekiz ilden 6 üniversite hastanesi, 2 Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 7 devlet hastanesi, 8 özel hastane ve 21 aile sağlığı merkezi ile toplam 44 kurum “Klinik Kalite Pilot Uygulaması”na dahil edilmiştir. Diğer hastalık grupları da aşamalı olarak çalışmaya dahil edilecek, alanında uzman kişilerin bulunduğu çalışma grupları ile klinik kalite göstergeleri belirlenecek, Sağlık.Net2 sistemine entegrasyonu sağlanacaktır.
 

Bu haber toplam 4562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim