• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kaliteli uyku gün içinde kişiyi dinç hissettiriyor

Kaliteli uyku gün içinde kişiyi dinç hissettiriyor
Kaliteli uykunun kişiyi sabahları dinç uyanmasına ve kendini gün içinde dinç hissetmesini sağlıyor.

Ahi Evren Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Şengül, uyku ve uyku ile İlgili hastalıkların teşhis ve tedavisi hakkında uyarılarda bulundu.

Dr. Şengül, uyku canlıların vazgeçilmez ihtiyacı olduğunu kaydederek, 'uyku canlıların vazgeçilmez ihtiyacıdır ve beynimiz vücut sistemlerini düzenli çalıştırabilmek için kaliteli bir uykuya gereksinim duyar. Kaliteli uyku demek; kişinin sabahları dinç uyanması ve kendisini gün içinde dinç hissetmesidir. Birçok kişi gün içerisinde aşırı yorgunluktan şikayet etmektedir. Bu kişiler sabahları yorgun uyanırlar ve gazete okurken, araç kullanırken uyuyakaldıklarını ifade ederler. Bu şikayetlere sahip kişilerin eşlerine sorulduğunda eşinin uykuda solunumunun durduğunu ve gürültülü bir horultuyla tekrar nefes aldığını ifade etmektedirler. Bu patolojik duruma Uyku Apne Sendromu yani uykuda solunumun durması denilmektedir" dedi.

Uykuda solunumun durması kandaki oksijen miktarının azalmasına ve karbondioksit miktarının artmasına sebep olduğunu ifade eden Dr. Şengül, "Bu durum hem kalp damar hastalıkları riskini artırmakta, hem de solunum ve dolaşım sisteminde hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. "Obezite, hipertansiyon, diyabet bu hastalıklardan bazılarıdır." Uyku ile ilgili problemlerin patolojik( hastalık yapan) bir durum olduğu, tedavi edilmezlerse başka sağlık problemlerine yol açabileceği esastır. Uyku laboratuarları sayesinde bu hastalıkların teşhis ve tedavilerinin gerçekleşebileceği konusunda halkımızın bilgilendirilmesi büyük önem arz ediyor. Uykuda solunum bozukluklarına neden olan hastalıkların teşhis ve tedavileri bu iş için özel donanımı olan laboratuarlarda yapılabilmektedir. Ahi Evren Hastanemizde 4 uyku odasına sahip, (İki uyku odası teşhis, iki uyku odası tedavi amaçlı) laboratuarımız mevcuttur. Laboratuarda hastalarımız normal uykuya alınmakta ve uyku evreleri kayıt edilmektedir. Hastalar uyandıktan sonra bu kayıtlar tarafımızdan değerlendirilmektedir. Laboratuarımızda, teşhis ettiğimiz uyku hastalıklarının tedavisinde hangi cihazların kullanılacağına karar verilmekte ve hastalarımızın kullanmış oldukları cihazların basınç ayarları yapılmaktadır. Bazı hastaların tedavileri ise kulak burun boğaz, kardiyoloji gibi konuyla ilgili diğer branşlarla işbirliği içerisinde yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5197 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim