• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Kalitesiz ilaç üreten firma kapansın

Kalitesiz ilaç üreten firma kapansın
Abdi İbrahim'den gelen "Döviz kuru farkından ilaçta kalite düşüyor" açıklaması büyük tepki topladı. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Çolak "Kalitesiz üretim yapan firma kapatılmalı, ilaçlar toplanmalı" dedi.

DİLEK GÜNGÖR

Türkiye'nin en büyük ilaç firmalarından biri olan Abdi İbrahim'in patronu Nezih Barut'un döviz kuru farkından dolayı zarar ettiklerini belirterek, "Ucuz hammaddeye yöneliyoruz. İlaçta kalite düşüyor" iddialarını Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ile konuştuk. Çolak, açıklamayı 'vahim' olarak değerlendirirken "Sağlık Bakanlığı acilen denetime başlasın. Kalitesiz ilaç üreten firma kapatılsın. Bu ürünler de toplatılsın" diyor. Kur farkının maliyetini ilaç firmalarının çoğu zaman eczaneye yüklediğini söyleyen Çolak, "Türkiye'de ilaç fiyatları 294 kez düştü. Eğer ilaç sanayisi bunu kaldırdıysa burada gerçekten yüksek bir kâr var" yorumunu yapıyor.

Türkiye'nin en büyük ilaç firmasının patronu 'ilaçlar kalitesizleşiyor' dedi. Hepimizin kafası karıştı. Siz bu açıklamayı nasıl değerlendirdiniz?

Vahim bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Çok önemli bir firmanın sahibi 'ilaçlar kalitesiz' diyorsa bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın acilen harekete geçmesi gerek. Bakanlık ilaçların kalitesi, iyi üretim uygulamalarına uygunluğu, biyoyararlanım, biyoeşdeğerlilik denetimlerinin yapılmasını bir an önce sağlamalı.

 


İlaç kalitesi sabit kurla 'hapı yuttu'
Euro 2.72 TL civarı seyretse de, devlet ilaç alımında 2009’dan beri euro’yu 1.9595 TL kabul ediyor.

 

DURUM VAHİM

Bir denetim mekanizması yok mu?

Mutlaka denetim var ama iddia çok büyük. Kalitesiz ilaçlarla insan sağlığını tehdit edecek bir durum varsa gerçekten vahim. Bunun değerlendirilip ona göre adımların atılması lazım.

AHLAKİ DEĞİL

İlaç firmaları neden şimdiye kadar Sağlık Bakanlığı'nı uyarmadı. Fiyat düşüyor diye kaliteden ödün vermek halk sağlığını riske atmak değil mi?

Bu insani de ahlaki de değil. Çünkü bu firma bir sağlık ürünü üretiyor. Kastettiğim denetim zaten bu. Hangi firma, hangi ürünü, hangi hammadde ile üretiyor. Ürün kaliteli mi kalitesiz mi? Bunu yapan her kimse bakanlık denetiminden sonra ortaya çıkar. O firmanın kapatılması lazım. Ürettiği ürünlerin de piyasadan toplatılması gerek.

İLAÇ FİRMALARI FARKI ECZACILARA YÜKLÜYOR

İlaç firmalarının kur farkını eczanelerin üzerine yüklediği söyleniyor.

İlaç firmalarından devlet iskonto istiyor. Bunun oranı yüzde 40. Bazı firmalar iskonto yapmıyor, bazıları da yüzde 30'da bırakıyor. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeyi yüzde 40 iskontoya göre yapıyor. Biz ne kadar zarar veya kâr ettik diye bakmadan bunu hastaya sunuyoruz. Bu da bize maliyet olarak yansıyor. Yani ilaç firmaları artan kur farkları verilmediği için onun maliyetini eczaneye yüklüyor.

 


294 KEZ FİYAT DÜŞTÜ DEMEK Kİ CİDDİ KÂR EDİYORLAR

Yani fark sizden mi çıkıyor?

Evet bir anlamda. Bakın, Türkiye'de ilaç fiyatları 10 yılda 294 kez düştü. İlaç firmaları bu kadar düşüşü kaldırıyorsa o zaman bu sanayi gerçekten çok yüksek kâr ediyor. Kaldıramıyorsa o zaman da devletin buna önlem alınması gerek.

Kârsız bir sektör olsa bu kadar yabancı sermaye gelir mi?

Gelmez tabii ki... Ben kârsız bir sektör olduğunu düşünmüyorum. Ama doğru analizler yapılması gerek. Türkiye'de zaten fason üretim var. Bir buluş yapan yok. 11 bin 600 kutu ilacın 5 bin 800 tanesinin eşdeğeri var. Bütün ülkeler eşdeğer ilaçlarla sağlık harcamalarını azaltıyor. Bizde de sistem bu şekilde işliyor ama bazı hekimler eşdeğer ilaç konusunda direniyor. İlacı reçete eden hekim, ilaç uzmanı ise eczacı. Eczacı, hastaya faydalı olmayacak bir ilacı sırf tasarruf amacıyla asla vermez.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3288 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim