• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Kalkar kalkmaz içilen sigarada kanser riski

Kalkar kalkmaz içilen sigarada kanser riski
Amerikalı bilimadamları, sabah kalkar kalkmaz sigara yakan insanların, günün ilerleyen saatlerinde sigara içenlerden çok daha fazla kanser riski altında olduklarını bildirdi.

Cancer adlı dergide sonuçlarına yer verilen araştırmaya, sigara içen 7610 kişi katıldı.

Buna göre sabah kalktıktan sonraki ilk yarım saat içinde sigara içilmesi, zaten yüksek olan akciğer kanseri riskini neredeyse ikiye katlıyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği Cancer Research, sabah sigara içilmesi halinde akciğerlere daha fazla duman çekiliyor olabileceğini söylüyor.

ABD'deki Penn Eyalet Tıp Fakültesi'nden bilimadamları, akciğer kanserine yakalanmış 4776 sigara bağımlısıyla kanser hastası olmayan ancak sigara kullanan 2835 kişiye ilişkin sağlık verilerini karşılaştırdı.

Bu veriler, sabah kalktıktan sonra ilk 30 dakika içerisinde sigara içen hastalarda kanser gelişmesi riskinin, bir saat bekleyenlere oranla yüzde 79 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, her gün tüketilen sigara sayısı gibi başka faktörler eklendikten ve veriler ona göre değerlendirildikten sonra dahi "ilk içilen sigara"nın etkisinin hala varolduğunu söylüyor.

Aynı dergide yayımlanan başka bir araştırmada 1055'i baş ve boyun kanseri 1850 sigara içicisi değerlendirmeye alınmış.

Bunun sonucunda güne sigarayla başlayanlarda tümör gelişmesi riskinin bir saat bekleyenlere oranla yüzde 59 daha yüksek olduğu belirlenmiş.

Ancak sabah ilk iş içilen sigarayla kanser arasında nasıl bir ilişki olduğu henüz belirsiz.

Cancer Research'ten Profesör Robert West, "Kalkar kalkmaz bir sigara yakan tiryakilerin, sonraki sigaraları da çok daha yoğun şekilde içme eğiliminde oldukları göze çarpıyor. O nedenle bu bulguların en akla yakın açıklaması, ne kadar çabuk sigara içilirse, o kadar yoğun dumanın ciğerlere çekileceği yönünde. Bu da kansere yol açan kimyasallara çok daha yüksek oranda maruz kalmak anlamına geliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim