• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kalorileri enerjiye dönüştürün!

Kalorileri enerjiye dönüştürün!
Bedendeki mitakondri sayısını çoğaltmak metabolik hızı artırır. Böylece dinlenme ve uyku halinde daha fazla kalori yakılır

Eviniz soğuksa kalkar termostatı açarsınız. Birkaç kilo aldığınızda metabolik termostatınızın düğmesini bulup açabilseniz, harika olmaz mı? Bir düğmeyi çevirip aldığınız kiloyu yaksanız. Keşke bu kadar kolay olsaydı.

Yeni araştırmalar kalorileri nasıl yaktığımıza ve bazılarımızın neden yaktığımızdan daha fazlasını depoladığımıza dair bazı ilginç bilgiler ortaya çıkarıyor. Buna göre mitokondri sayısının artması metabolik gücün artmasına, daha fazla kalori yakılmasına ve kilo vermeye yardımcı oluyor (yaşlanma sürecini tersine döndürmesi de cabası).

O halde yaşlı ve şişman olmaktan nasıl kaçınacağız? Cevap bir kelimede yatıyor: mitokondri sayısını artırmak. Bunu başarmak için kahvaltı yapmanın dışında egzersiz, uzun vadeli, sürdürülebilir kilo kaybıyla bağlantılandırılan tek şeydir. Bu, bedeninizdeki mitokondri sayısını artırmanın ve bedeninizdeki mitokondrinin fonksiyonunu geliştirmenin en iyi yoludur.

MiTOKONDRi NEDiR?

Mitokondri, tükettiğiniz kalorileri oksijenle birleştiren ve bu karışımı bedeninizde her şeyde kullanılan enerjiye çeviren hücrelerin içindeki kısımlardır. Bir hücrede 200 ila 2 bin ya da daha fazla mitokondri bulunabilir. Kalp, karaciğer ya da kaslar gibi çok çalışan hücrelerde en çok sayıda bulunur. Bunlar sizi canlı tutmaktan sorumludur. Mitokondrinizin gıda ve oksijeni enerjiye çevirme hızına metabolik hız denir. Bu hız artarsa kalorileri yakmak kolaylaşır ve daha fazla enerjiniz olur.

DAHA FAZLA NEFES ALIN
Spor, bedene giren oksijen miktarını artırır, Bu, metabolik motoru güçlendirir. Nefes alışverişinizi ve kalp hızınızı artıran her şey egzersiz sayılır. Yürüyüş, jogging, bisiklete binmek, yüzmek ve tenis oynamak sadece birkaç örnektir. İdeal olarak haftada beş kez otuz ila altmış dakika bu tip aerobik egzersiz yapmalısınız.

HAREKETLİ BİR YAŞAM İÇİN
Bunlardan beşini seçin ve bu hafta deneyin.
- TV?izlerken mekik çekin.
- Öğle tatilinde yürüyün.
- Araba kullanmayı azaltın.
- Bir köpek edinin ve yürütün.
- Otobüsten bir durak erken inin.
- Arabanızı kendiniz yıkayın.
- Uzağa park edin ve yürüyün.
- Bir arkadaşınızdan sizinle egzersiz yapmasını isteyin.
- Hava kötüyse evde egzersiz yapın.
- Kahve molası yerine yürüyüş yapın.
- Yarım saat çocuklarınızla oynayın.
- Dans edin.
- Alışverişte tempolu yürüyün.
- Yeni fiziksel aktiviteler keşfedin.
- Aktivitelerinizi çeşitlendirin.
- Asansör yerine merdivenleri kullanın.
- E-posta göndermek yerine iş arkadaşınızın masasına kadar gidin.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim