• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Kalp hastalarına Aspirin

Kalp hastalarına Aspirin
Yeni bir araştırma Asprin'in kalp hastalarının tedavisinde pahalı ilaçlar kadar etkili olduğunu gösterdi.

2 binden fazla hasta üzerine yapılan ve New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırmaya göre Aspirin kalp hastalarına sık sık verilen Warfarin kadar etkili.

Araştırma iki ilacın da kendilerine göre zararları olduğunu ancak etkilerinin neredeye aynı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak İngiliz kardiyologlar Warfarin'in yan etkilerinin daha az olduğu görüşünde.

ASPİRİN VE WARFARİN
Kalp hastaları kalp krizi riskini azaltmak için ilaç kullanıyor. Aspirin ve Warfarin gibi ilaçlar kanı sulandırarak bir kan pıhtısının kalp krizine neden olma riskini azaltıyor. Araştırmacılar, hastaların yüzde 75'i için Aspirin'in mi yoksa Warfarin'in mi daha etkili olduğuna karar vermenin mümkün olmadığını söylüyor. Araştırma sonuçlarına göre iki ilacın yan etkileri birbirine oldukça yakın.

Warfarin alan hastaların felç geçirme riski daha az ancak Warfarin durdurulamayan kanamalara neden olabiliyor. Ancak bu yan etkiler oldukça nadir görülüyor.

Uzmanlar Aspirin'den çok daha pahalı olan Warfarin'in kullanılması için geçerli bir sebep olmadığı görüşünde. Araştırma ekibinin başındaki Colombia Üniversitesi'nden Dr Shunichi Homma ''Risk ve faydalar birbirine bu kadar yakınken hasta ve doktorlar hangi ilacı kullanmak istediklerine kendileri karar verebilirler. Ancak Aspirin'in çok daha ucuz olduğu düşünülürse bence tercih Asprin'den yana olmalı'' diyor.

RİSKLERİN DENGELENMESİ
Ancak British Society for Heart Failure'den Dr. Andrew Clark "Bu araştırma Warfarin'in felç riskini azaltırken kanama riskini artırdığını gösteriyor. İki ilaç arasında karar verilirken bu iki yan etkiden hangisinin hasta için daha tehlikeli olduğu göz önünde bulundurulmalı. Her hasta için ayrı bir karar verilmeli'' ifadesini kullanıyor.

Clark, ''Araştırmadan önce genelde hastalarıma Warfarin yazıyordum, ancak artık iki kez düşünüyorum'' diyor.

The British Heart Foundation iki ilacın da artı ve eksileri olduğunu ancak bir ilacın ötekinden daha iyi olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Kardiyoloji hemşiresi Ellen Mason ''Bu araştırma hastalara ilaçlarını seçme konusunda büyük özgürlük verdi'' diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3460 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim