• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kalp Hastalıklarına Dikkat

Kalp Hastalıklarına Dikkat
Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Açıl: 'Bir bebeğin kalbindeki delik doğuştan itibaren vardır.

Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl, kalp ve damarlarını ilgilendiren anomalilerin doğuştan itibaren belli olduğunu belirterek, konjenital kalp hastalığının bir bireyde görülmesinin, bu hastalığının daha sonraki nesillere kalacağı anlamını taşımadığını vurguladı.

Açıl yaptığı yazılı açıklamada, kalıtımsal kalp hastalıkları olarak sınıflandırılan hastalıkların damar sertliği, kalp kası hastalığı ve kalpteki ritim bozuklukları olarak üçe ayrıldığını bildirdi. 

Bir bebeğin kalbindeki deliğin doğuştan olabildiğini belirten Açıl, "Ancak, konjenital kalp hastalığı olarak bilinen bu hastalıklar, mutasyon gibi genetik anormallikler sonucu olabilmekle beraber, kalıtımsal olmayabilir. Yani, konjenital kalp hastalığının bir bireyde görülmesi, bu hastalığının daha sonraki nesillere kalacağı anlamını taşımaz" bilgisini verdi. 

Ailesinde koroner arter hastalığı öyküsü olanların risk durumlarının belirlenmesi bakımından muayene ve tetkikin önemine işaret eden Açıl, damar sertliği bakımından risk faktörü olan şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obezite, fiziksel hareketsizlik ve sigara içiciliğiyle mücadele etmek gerektiğini kaydetti.

- Kalp ritim bozuklukları

Kalp ritim bozukluklarının nedeni bilinmemekle beraber, bazılarının kalp hücrelerindeki iyon kanallarının genetik bozukluğundan kaynaklanabildiğini belirten Açıl, kalp hastalıklarını genetik yönden irdelerken hastaların birinci dereceden akrabalarının hastalıklarını sorguladıklarını anlattı. Açıl, "Ani kalp ölümüne neden olabilen kalp hastalıklarında, ani kalp ölümü riskini tahmin etmek gerekir. Bunun için kişinin ailesinde ve yakın akraba çevresinde, özellikle 35 yaşından daha evvel meydana gelmiş ani kalp ölümlerini irdelemek, faydalı olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Genetik yolla kalp hastalıklarının miras kalması halinde neler yapabileceğine ilişkin soruyu Açıl, şöyle cevapladı:  

"Aslında bu kalp hastalığının türüne bağlı. Örneğin, koroner arter hastalığında beslenme önemliyken, kalp kası hastalıklarının gelişiminde beslenmenin herhangi bir etkisi yoktur. Koroner arter hastalığının oluşumunu ana riskleri yaratan faktörlerle savaşma engelleyebilir. Sigara içilmemesi, yağlı gıdalardan uzak durulması ve fiziksel aktivite bu hastalığın oluşma ihtimalini azaltır. Hastalığın genetik olduğu kanaatine varılırsa, şikayetleri olmasa dahi, aile bireylerinin de muayenesi gerekebilir. Özellikle koroner arter hastalığında olduğu gibi genetik olmayan risk faktörlerinin ortaya çıkartılması ve ihtiyaç durumunda tedavisinin yapılması önem taşır. Kalbin genetik hastalıklarıyla ilgili birçok yeni gelişme ve araştırma olmakla beraber, bu bilgileri günlük klinik hayatta tam olarak uygulamak şu anda henüz mümkün değil. Bu nedenle biraz daha sabırlı olmamız gerekir." - İstanbul

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim