• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kalp rahatsızlığını sürücüye bildiren teknoloji yaygınlaşıyor

Kalp rahatsızlığını sürücüye bildiren teknoloji yaygınlaşıyor
Teknoloji severler bugün kapılarını açan CeBIT Teknoloji Fuarı’na gözlerini çevirirken, fuar öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Ford Genel Müdürü Haydar Yenigün, araçlarda uygulanacak yeni teknolojiler hakkında bilgi verdi.

SERKAN ŞAHİN

Sürücünün kalp ölçümlerini (elektrokardiyografi) yapan ve şeker oranlarını tespit eden ‘sağlık paketi’ geliştirdiklerini ifade eden Yenigün, bunu orta ve alt gelir grubuna hitap eden C ve B sınıfı araçlarda kullanacaklarını kaydetti.

Genel Müdür Yenigün, cihazın sürücü koltuğuna gömülü 6 adet elektrot vasıtasıyla ölçüm yaptığını söyledi. Bu verileri değerlendiren teknoloji, normalin dışında değerlerle karşılaştığında sürücüyü uyarıyor. Ekrana tüten bir kahve fincanı resmi getirerek esprili bir dille sürücüye 'En yakın dinlenme yerinde kahve iç' tavsiyesinde bulunuyor. Cihaz, şimdilik 2014 model Mondeo ve S-Max modellerinde kullanılacak. Bir sonraki aşamada daha alt sınıf araçlara da takılacak. İstatistiklere göre kazaların yüzde 23'ünde sürücünün kalp rahatsızlığı olduğu tespit edilmiş. Buradan kaza yapanların özellikle kalp rahatsızlığı olanlar olduğu sonucu çıkmadığına vurgu yapan Genel Müdür, ancak kalp rahatsızlığının önemli bir faktör olduğunu ve bunun takip edilmesinin sürücünün lehine olduğunu belirtti. Fuarda ayrıca dönebilen bir ekran sayesinde sürücünün dikkatini dağıtmadan işlem yapabileceği yeni multimedya sistemini tanıtacaklarını belirten Haydar Yenigün, bu teknolojilerin hepsini ticari araçlara uygulayan ilk otomotiv firması olduklarını söyledi.

Bunların yerine iPad ve Galaxy gibi tabletlerin daha fonksiyonel olabileceği sorusuna ise Genel Müdür Vekili William Periam cevap verdi. Bu cihazların verimli bir şekilde araçlarda kullanmanın önündeki engelleri şu şekilde sıraladı: Sürücünün talebine süratli cevap verememe, çalınma ve güneşte ısınarak kullanılamaz hale gelme. Bunun dışında üretimi hızlandıran projeleri de olan Ford, 5 santimetreden kaynak yapan lazer topunu 1,5 metreden yapabilen hale getirmiş. Yeni lazer topları kaynak için yer değiştirmek zorunda kalmadığından üretim hızlanıyor. Ticari araçlar da dahil kısa mesajı okuyan sisteme sahip olduklarını belirten Haydar Yenigün, yakında sürücünün konuşarak mesaj yazdırıp bunu karşı tarafa iletecek teknolojinin getirileceğinin müjdesini verdi.

Sektörde ilk işe başladığında Ar-Ge bölümlerinde motor ve kalıp resmi çizdiklerini anlatan Yenigün, artık çalışanların tablet kullandığını kaydetti. Üst yönetici, yeni teknolojiyle aracın parçasını tasarlayan mühendisin bunu gelişmiş bir test programı ile ekran üzerinde test ettiğini aktardı. Ancak hala yüzde 2,5 hata payı olduğunu ifade eden Yenigün, "Parçanın üretime geçmeden hatasız çalışması için fiziksel testler de yapıyoruz. Tabii eskiden 50 test yapılırken bu sayı 3 teste kadar indi." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim