• BIST 8971.03
  • Altın 2286.413
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0661
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Kalp Stentleri: İlaçlı mı? İlaçsız mı?

Kalp Stentleri: İlaçlı mı? İlaçsız mı?
Yapılan araştırmalar, ilaçlı stent taşıyan hastalarda kalp krizi riskinin devam ettiğini ve hatta ilaç salgılayan bu stentlerin kalp krizi riskini daha da arttırabileceğini gösterdi.

Stentlerin amacı, anjiyoplasti operasyonu sonrasında, koroner atar damarları açık tutmaktır. İlaç kaplı stentlerin, sade metal stentlerden daha etkili olduğu düşünülüyordu. Ancak Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre, ilaçlı stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin ilaçsız stent taşıyanlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Doktora KKKA virüsü bulaştı

Kalp stenti, metalden yapılan gözenekli bir tüp ve atardamarı açık tutmak için takılıyor.

Stentler, sadece metalden yapılanlar ve ilaç içerenler şeklinde iki gruba ayrılıyor.

İkinci gruptaki stentler, atardamarın açık kalmasını sağlayarak kan dolaşımını kolaylaştıran bir ilaç salgılıyor.

Fakat ilk yapılan araştırmalar, ilaçlı stent taşıyan hastalarda kalp krizi riskinin devam ettiğini ve hatta ilaç salgılayan bu stentlerin kalp krizi riskini daha da arttırabileceğini gösterdi.

Doktor Stephan Windecker, İsviçre’deki Bern Üniversitesi Hastanesi’nin kardiyoloji bölümü başkanı. Windecker, yeni nesil ilaçlı stentlerle ilaçsız metal stentleri karşılaştıran bir araştırma yapmış: “İlaç kaplı stentlerin, kanda pıhtılaşmaya yol açarak atardamarı tıkadığına dair endişelerimiz vardı.”

Dünyanın en kalabalık 4. ulusu Diyabetliler

Doktor Windecker ve ekibi, kalp ameliyatı geçirmiş 1,000’den fazla hastayı incelemiş. Bu hastaların yarısına ilaç içermeyen çıplak metal stent ve diğer yarısına da zamanla eriyip kaybolan bir maddeden yapılmış yeni nesil ilaçlı stent takılmış: “Yeni nesil stentler, altı ila dokuz ay içinde su ve karbondioksite dönüşen polimer bileşiklerinden yapılıyor. Böylece ilacın salgılanması bitince, stentin yüzeyi, çıplak metal stentin yüzeyine dönüşüyor.”

Bir yıl sonra, yeni nesil ilaçlı stent taşıyan hastaların çıplak metal stent taşıyanlara oranla daha az kalp sorunu yaşadığı sonucuna ulaşılmış.

Doktor Windecker, “Çözünebilen polimerli stent takılan hastalarda yeni bir kalp krizi oluşma riski çıplak metal stentli hastalara göre daha düşük. Ayrıca, bu yeni nesil ilaçlı stentler, kalp ve damar sorunlarını da % 50 oranında azaltıyor,” şeklinde konuşuyor.

Doktor Windecker, çözünebilen polimer kullanılan yeni nesil ilaçlı stentlerin, çözünemeyen polimerli stentlerden daha iyi olduğunu söylüyor.

Asıl beklentisiyse, yeni nesil ilaçlı stentin, atardamar etrafındaki hücrelerle birleşerek zamanla vücudun bir parçası haline gelmesi.

Menopozda kilo kanseri tetikliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim