• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kalp tedavisinde yeni yöntem SGK'ya takıldı

Kalp tedavisinde yeni yöntem SGK'ya takıldı
Çocuklarda kalp ritim bozukluğu tedavisinin 'dondurma yöntemi'yle gerçekleştirilmesi sosyal güvence engeline takıldı.

Yöntemin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından henüz ödeme kapsamına alınmaması, ameliyatların durmasına neden oldu. Türkiye'de bu operasyonu uygulayan tek devlet hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde durumu riskli 140 çocuk, gelecek olumlu haberi bekliyor.

Daha çok çocuklarda görülen 'kalp ritim bozukluğu' rahatsızlığında hayati önem taşıyan tedavi sistemini bulan isim bir Türk. Klasik 'ısıtma yöntemi' yerine 'dondurma yöntemi'ni geliştiren Prof. Dr. Volkan Tuzcu, metodunu dünyaya kabul ettirmeyi başardı. Geçen yıl Amerika'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapan çocuk kardiyoloji uzmanı Tuzcu, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde operasyonu uygulamaya başladı. 70 çocuk bu sayede sağlığına kavuştu. Prof. Tuzcu, 1,5 yıldır tedavinin sosyal güvenlik kapsamına alınması için girişimlerde bulunuyor. Ancak Türk makamları henüz ikna edemedi. Yöntemin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından ödeme kapsamına alınmaması ise hastanedeki ameliyatları durdurdu. Durumu riskli 140 çocuk, şimdi büyük bir umutla gelecek olumlu haberi bekliyor.

Tedavi ümidiyle yaşayan çocuklardan biri de 9 yaşındaki Mehmet Enes Furuncu. Çocuklarının daha riskli olan 'yakma yöntemi'ne maruz kalmasından korkan Ayla-İsmail Furuncu çifti, dondurma tedavisinin Türkiye'de yapılabileceğini duyunca çok sevinmiş. Ancak ameliyatların durmasıyla adeta yıkılmışlar. Çift, "Çocuğumuzun durumu 2-3 aydır daha kötüye gidiyor. Kullandığımız ilaçların yan etkileri çok fazla. Doktorlar ameliyat kararı aldı. Fakat bu durum hayallerimizi yıktı." diyor. Çocuğunun bir an önce iyileşebilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bile e-mail gönderen aile, "Oğlumuz iyileşip, rahat rahat koşmak istiyor. Fakat çıkan engeller bizi üzüyor." diye konuşuyor.

Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Volkan Tuzcu, 2010 Ağustos'ta ödeme kapsamında olmamasına rağmen çözüm bulunur ümidiyle ameliyatları başlattığını belirtiyor. Fakat firmaların belirsizlikten dolayı ameliyat malzemelerini vermeyi sonlandırdığını kaydeden Tuzcu, şunları söylüyor: "Bu durum ekibim ve sırada bekleyen çocukları zor durumda bıraktı. Söz konusu sistem Avustralya ve Almanya gibi ülkelerde ayrıntılı tanımlanıyor ve ödeme kapsamında. SGK'nın ödediği yakma yöntemi ile dondurma yöntemi arasındaki fark ise 2-2,5 bin lira. Yetkililerden, acil çözüm bekliyoruz." Dondurma yönteminde, ritim bozukluğuna neden olan alanlar eksi 80 dereceye kadar soğutularak tedavi ediliyor. Isıtma yöntemine göre daha risksiz olan bu operasyonda hasta, sabah hastaneye yatıp, akşam taburcu olabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1679 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim