• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Kalpte Ritim Bozukluğu Öldürüyor

Kalpte Ritim Bozukluğu Öldürüyor
Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olan ritim bozukluğu, tedavi edilmezse ölüme yol açabiliyor.

Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olan ritim bozukluğu, tedavi edilmezse ölüme yol açabiliyor. Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji doktoru Uzm. Dr. Nuri Ergüzel yaptığı açıklamada," Kalbin hızlı çalışması yani taşikardi de, boyunda ve göğüste kalbin kuvvetli ya da çarpıntılı bir şekilde çalıştığı hissi oluşur. Göğüste huzursuzluk, güçsüzlük, kuşun kanat çırpması gibi bir his, ter basması, nefes darlığı ve bayılma gelişebilir" dedi.

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp damar hastalıklarına artık ileri yaşlarda değil, çocuk ve gençlik çağlarında da sıkça rastlandığı bilinirken, kalp hastalıklarından biri olan ve kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olarak tanımlanan "aritmi"nin ani kardiyak ölümle sonuçlanabildiği, bu yüzden "ciddiye alınarak" tedavi edilmesi gerektiği bildirildi.

Özel Fatma Hatun Hastanesi Kardiyoloji doktoru Uzm. Dr. Nuri Ergüzel, ritm bozukluğunun belirtileri, teşhisi ve sonrasında yapılması gerekenleri şöyle anlattı;

Kalbin normal atışının dakikada 60-90 arasında olduğunu, eğer ritm bozukluğu üst seviyelere çıkarsa nabız atışının dakikada 500-600'lere çıktığını, bu durumun da kalbi aniden duraklattığını belirten Ergüzel, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Ritim bozuklukları (aritmiler) çok ılımlı seyreden basit kalp teklemeleri (ektraatım) şeklinde olabilirken, günlük hayatımızda giderek daha çok duyduğumuz ani sporcu ölümlerine de sebep olabilmektedir. Şikayetler hızlı ve yavaş kalp hızı ile seyreden ritm bozukluklarında farklı olabilir. aritmiler kalp hızına göre de sınıflandırılırlar : hızın dakikada 60'ın altına inmesi bradikardi, 100'ün üzerinde olması taşikardi olarak adlandırılır. Düşük kalp hızı ile seyreden ritim bozukluklarında ön planda halsizlik ,baş dönmesi ,nefes darlığı ve bayılmalar görülebilir. Hızlı çalışmada (taşikardi) ise boyunda ve göğüste kalbin kuvvetli ya da çarpıntılı bir şekilde çalıştığı hissi oluşur, göğüste huzursuzluk, güçsüzlük, kuşun kanat çırpması gibi bir his, ter basması, nefes darlığı ve bayılma gelişebilir.

Aritmilerde olası sebepler Koroner arter hastalığı, özellikle yakın zamanda geçirilmiş kalp krizi, kalp kasında mikrobik veya genetik kökenli zayıflamalar, kalp kapak hastalıkları, doğumsal anomaliler, yüksek tansiyon , guatr hastalıları, bazı ilaçlar, keyif verici maddeler (nikotin, alkol, kahve, uyuşturucular gibi) ve kalbin elektirik sisteminde doğuştan gelen bazı anormallikler sayılabilir.

Son yıllarda aritmilerin tanı ve tedavisinde kardiyoloji de çığır açan gelişmeler olmuştur. Aritmi tanısında yapılan incelemeler de; detaylı muayene ,kalp grafisi (EKG), özelikle tiroid hormonları ve vücut tuzlarını içeren kan tahlilleri , gün içi kalp ritmi takibi için holter EKG denilen 24 saat ritm kaydı yapan cihazlar ve bunların daha uzun süreli kayıt yapan tipleri kullanılabilmektedir. Daha ileri tanı yöntemi olarak elektrofizyolojik çalışma (EPS) yapılabilir. EPS işlemi sırasında aynı anda halk arasında yakma işlemi olarak bilinen ablasyon uygulanarak %95 e varan oranlarda hastalıktan tamamen kurtulabilmek mümkündür."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 31867 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim