• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Kalsiyum ve güneşten uzak kalanlarda kemik yapısı bozuluyor

Kalsiyum ve güneşten uzak kalanlarda kemik yapısı bozuluyor
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, 20 Ekim Dünya Osteoporoz (kemik erimesi) Günü ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen 'osteoporoz'un, kırık riskine yol açan bir iskelet sistemi hastalığı olduğunu belirten Demirdal, hastalıkla birlikte kemik kütlesinde azalma, kemik yapısında bozulma gözlendiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, "Hastalığın en önemli klinik sonucu el bileği, kalça ve omurga kırıklarının gelişmesidir. Kırıkların yanı sıra boyda kısalma ve sırtta kamburluk da görülebilir. Kırık sonrasında hastalarda günlük aktivitelerde ve yaşamı bağımsız idame ettirebilmede önemli ölçüde kısıtlanma olduğundan osteoporoz, toplum sağlığı açısından giderek önem kazanmaktadır." diye konuştu.

EN RİSKLİ GRUP KADINLAR

Osteoporozdan kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Demirdal, risk gruplarını şöyle sıraladı: "Ailede osteoporoza bağlı kırık geçirmiş bireyin bulunması, kadınların erken yaşta adetten kesilmesi, düşük kilo, kalsiyum içeren gıdalardan fakir beslenmek, güneş ışığından yeterli derecede yararlanmamak, sigara-alkol ve aşırı kafein tüketimi ve hareketsiz yaşam osteoporoz için en fazla tanımlanan risk faktörleridir."

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte osteoporoz görülme sıklığının arttığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, ileri yaş gruplarının günlük hayatlarında daha özenli davranmasını istedi. "İleri yaşla birlikte düşmenin önlenmesi osteoporoza bağlı kırıkların önlenmesinde çok önemlidir. Engebeli ve kaygan zeminlerden, ev içinde takılıp düşmeye neden olabilecek halı ya da kablolardan, kötü ışıktan, uygun olmayan ayakkabı ve giysilerden kaçınmak gereklidir. Ayrıca yürüyüş, denge ve güçlendirme egzersizleri osteoporozun önlenmesinde oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı.


BAZI İLAÇLARLA OSTEOPOROZ RİSKİ ARTIYOR

Yrd. Doç. Dr. Seçil Demirdal, iltihaplı eklem romatizması veya şeker hastalığının varlığı; kortizon, tiroid ya da nöbetlerle kendini gösteren sara hastalığına yönelik kullanılan ilaçların osteoporoz riskini arttırdığını, bu ilaçları kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1938 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim