• BIST 9699.07
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Kameraman acil idi hiçbir hastane para isteyemezdi

Kameraman acil idi hiçbir hastane para isteyemezdi
5510 sayılı Yasa ve Sağlık Uygulama Tebliği gereğince acil hastalardan ister SGK ile sözleşmesi olsun ister olmasın hiçbir hastane tek kuruş para isteyemez. Hangi hastaların acil olduğu da ...

5510 sayılı Yasa ve Sağlık Uygulama Tebliği gereğince acil hastalardan ister SGK ile sözleşmesi olsun ister olmasın hiçbir hastane tek kuruş para isteyemez. Hangi hastaların acil olduğu da Sağlık Bakanlığı’n genelgesinde belirtilmiş durumda… Sevkli gelen hasta acildir…

Haberlerde okumuşsunuz. Kameraman Vedat Yayla (40 yaşında) kalp krizi geçiriyor ve ilk müdahaleyi yapan kamu hastanesi, yoğun bakımı dolu olduğundan yoğun bakımı olan hastaneye sevk ediyor. Önce SGK ile sözleşmesi olmayan bir (özel) hastaneye gidiyorlar hasta acil olduğu halde 10 bin lira para isteniyor. İşte burada hata var. Zira, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SS ve GSS) Kanunu ile Genel Sağlık Sigortasının hastane ve sağlık kuruluşlarında nasıl uygulanacağını anlatan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince özel-kamu veya sözleşmeli-sözleşmesiz tüm hastaneler acil hastalardan tek bir kuruş bile para almadan muayene ve tedavi etmek zorundadır.



SGK İLE SÖZLEŞMESİNİN OLMASI BİLE ÖNEMLİ DEĞİL

Bütün hastane ve sağlık kuruluşları ister SGK ile sözleşmesi olsun, ister SGK ile sözleşmesi olmasın fark etmez, acil durumda olan (24 saat içinde müdahale edilmesi gereken) tüm hastaları muayene ve tedavi etmek zorundadır. Hastadan veya hasta yakınlarından da tek kuruş para istenemez. Tüm acil sağlık giderleri hastane tarafından SGK’ya fatura edilmelidir.


HANGİ HALLER ACİLDİR

Sağlık Bakanlığı’nın “Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması” konulu genelgesine göre;

1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, acildir.


YEŞİL ALAN NEDİR

Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalan olaylar acil değildir ve “Yeşil Alan” hastası sayılır.

Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayenesi sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 Kodu ile tanımlanan “Yeşil Alan Muayenesi” kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yani, acil olarak hastaneye gittiğinizde doktor bu acil hasta değil derse sizi yeşil alan hastası sayıyorlar ve önce devlet hastanesi ise 5 lira, özel hastane ise 12 liralık muayene parası ile ialveten 3 liralık eczane ilaç parasını eczaneye gittiğinizde ödetiyorlar. Ayrıca, yeşil alan muayenesi için SGK sizin adınıza hastaneye 23,9 lira para ödüyor, acile gittiğiniz yer özel hastane ise sizden yüzde 70 oranında (17 lira) ilave ücret de talep ediyorlar.

Ali TEZEL
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6984 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim