• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Kamu Hastaneleri Birliklerinde Sözleşmeli Personele Yapılacak Ek Ödeme

Kamu Hastaneleri Birliklerinde Sözleşmeli Personele Yapılacak Ek Ödeme
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Kamu Hastaneleri Birliklerinde Sözleşmeli Personele Yapılacak Ek Ödeme hakkında duyuru yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Kamu Hastaneleri Birliklerinde Sözleşmeli Personele Yapılacak Ek Ödeme hakkında duyuru yayımlanmıştır;

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

 

 

Sayı:  B.10.1.TKH.0.16.00.00/ 010.99/1188                     28/11/2012

Konu: Birliklerde Sözleşmeli Personele

   Yapılacak Ek Ödeme Hk. 

 

 

 

Başkanlığımıza bağlı Kamu Hastaneleri Birliklerinde 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin 32 nci maddesi uyarınca sözleşmeli statüde istihdam edilen personele döner sermayeden yapılacak ek ödemenin oran, usul ve esaslarını içeren “Kamu Hastaneleri Birliklerinde Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönerge” 20/11/2012 tarihli ve 1156 sayılı Makam Onayı ile 2 Kasım 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Mezkûr Yönerge uyarınca yapılacak olan ek ödemede uygulama birliğini sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği hâsıl olmuştur;

 

1-  Mezkûr Yönerge kapsamında ek ödeme yapılacak olan ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edilen genel sekreter, başkan, hastane yöneticisi, başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman ve büro görevlisine yapılacak ek ödeme, ilgili ek ödeme dönemini takip eden ayın başında birliğin döner sermaye bütçesinden ödenecektir. Bu şekilde yapılacak ek ödemeler 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca hesaplanan “dağıtılabilecek ek ödeme tutarı” hesabında dikkate alınmayacaktır.

 

2-  Mezkûr Yönerge kapsamında birlik bütçesinden ödenecek olan ek ödemelerde; genel sekreter, başkan, uzman ve büro görevlisinin ek ödemesi Genel Sekreterlik üzerinden, hastane yöneticisi, başhekim, başhekim yardımcısı, müdür ve müdür yardımcısının ek ödemesi ise sözleşme imzaladıkları sağlık tesisi üzerinden muhasebeleştirilecektir.

 

3-  209 sayılı Kanunun Ek-3 üncü maddesinde “Kamu hastane birliklerinde ve hastanelerin sözleşmeli pozisyonlarında istihdam edilen tabipler için de bu hüküm uygulanır” hükmü yer almakta olduğundan, tabip sınıfı personelden kamu hastaneleri birliklerinde sözleşme imzalayan ve anılan Yönerge kapsamında ek ödeme yapılacak olan tabiplere her ayın 15 inde genel bütçeden yapılacak olan sözleşme ücretinin yanında döner sermaye bütçesinden (dağıtılabilecek ek ödeme tutarı dışında) döner sermaye sabit ek ödemesi yapılacak ve bu ödemenin brüt tutarı bu Yönerge kapsamında aynı aya ilişkin hesaplanan ek ödemenin brüt tutarından mahsup edilecektir.

 

Döner sermaye sabit ek ödemesinden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre emekliliğe esas sigorta prim kesintisi yapılmaya devam edilecektir.

 

Bakanlığımız kadro ve pozisyonlarında bulunmayıp, özel sektörde çalışan ya da emekli olan tabiplerden kamu hastaneleri birliklerinde sözleşme imzalayan tabiplere de 209 sayılı Kanunun Ek-3 üncü maddesinde uyarınca döner sermaye sabit ek ödemesi yapılacak ve yapılan döner sermaye sabit ek ödemesi 5510 sayılı Kanun uyarınca prim kesintisine tabi tutulacaktır.

 

Döner sermaye sabit ek ödemesi net tutarı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödeme net tutarından az olmayacaktır.

 

4-  Mezkur Yönerge kapsamında yapılacak olan ek ödemeden, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergi dilimleri ve personele daha önce ödenen aylık ve döner sermaye ek ödemelerine ilişkin süregelen gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılacaktır.

 

5-  Birliklerde sözleşmeli statüde istihdam edilen personele 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında ek ödeme yapılmadığından, mezkûr Yönerge kapsamında ek ödeme yapılacak olan tabip dışı personele sabit ek ödeme (375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi uyarınca belirlenmiş olan net tutardan az olmayacak olan ek ödeme) yapılmayacaktır. Söz konusu personele her ayın 15 inde yalnızca genel bütçeden sözleşme ücreti yapılacak, bu Yönerge kapsamında aynı aya ilişkin hesaplanan ek ödeme ise takip eden ayın başında yapılacaktır.

 

6-  663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek (III) sayılı cetvelde belirlenen oranlar üzerinden hesaplanacak olan sözleşme ücreti ve tavan ek ödeme ücreti, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre belirlenen tavan ücret esas alınarak hesaplanacaktır. İçinde bulunulan dönem için 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre belirlenen tavan ücret 3.330,68 TL’dir. 

7-  Birliklerde sözleşmeli olarak görev yapan personelden, başka bir göreve vekâlet edenlere, sözleşme imzaladıkları unvan için öngörülen sözleşme ücreti ve ek ödeme oranları üzerinden ödeme yapılacak olup, vekâlet ettikleri görev için öngörülen sözleşme ücreti ve ek ödeme oranları üzerinden ödeme yapılmayacaktır.

8-  Birliklerde sözleşmeli statüde istihdam edilen personele sözleşme ücreti ve mezkûr Yönerge kapsamında yapılan ek ödeme dışında herhangi bir ad altında başka bir ödeme yapılmayacaktır.

 

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.                                           

  

 

Uz. Dr. Hasan ÇAĞIL

Kurum Başkanı 

 

 

DAĞITIM:

Gereği:                                                          Bilgi:

-Kamu Hastane Birliklerine                     -Hukuk Müşavirliğine

Sözleşmeli Personel Ek Ödeme Hesaplama Tablosu İçin Tıklayınız.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

0 312 705 14 63
0 312 705 14 60
0 312 705 15 04

Muhasebeleştirmeye İlişkin Hususlarda Ayrıntılı Bilgi İçin:
0 312 705 13 19
0 312 705 14 04

Bu haber toplam 8927 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim