• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Kamu hastaneleri özelleşiyor

Kamu hastaneleri özelleşiyor
Hükümetin sağlık alanında uygulamakta olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, kamu hastaneleri de özelleştiriliyor. TBMM gündeminde bulunan “Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı” ile kamu hastanelerinin özelleştirilerek, birer işletme haline getiril

Hükümetin sağlık alanında uygulamakta olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, kamu hastaneleri de özelleştiriliyor. TBMM gündeminde bulunan “Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı” ile kamu hastanelerinin özelleştirilerek, birer işletme haline getirilmesi öngörülüyor.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, tasarının temel hedefinin kamu hastanelerini çalışanlarıyla birlikte devletin üzerinde “yük” olmaktan çıkarmak olduğunu belirterek, “AKP zihniyeti hem çalışanları hem de hastaları 'piyasacı anlayışa' yöneltiyor” diye konuştu.

AKP hükümetinin uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli ayaklarından biri olan “Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı”nın yaşama geçirilmesiyle birlikte yaklaşık bine yakın kamu hastanesinin, Kamu Hastane Birlikleri adı verilen yapılandırmayla “özelleştirilmesi” öngörülüyor.

Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı şu an Meclis'in gündeminde yer alıyor. Tasarının temel hedefi ise, “kamu hastanelerini çalışanlarıyla birlikte devletin üzerinden 'yük' olmaktan çıkarmak” olarak açıklanıyor. Tasarı, hastaneleri kendi içinde tasnif ederek sağlık kuruluşları ile devletin ilişkisini yeniden tarif ediyor.

Hangi hastanelerin kamu hastane birliği olacağı belirlenerek, yaklaşık 400 hastane birliği oluşturması hedefleniyor. Bunların her birinin yönetim kurulu olması ve bu yönetim kurullarında hekim temsilcisi yer almaması öngörülüyor. Buna karşın, kurullarda ticaret odasından birer temsilcinin yer alması planlanıyor.

Bu kurullar “işletme” mantığıyla bu hastaneleri yöneterek hizmet sunumunda da seçime yönelecek. Daha az “kâr” getiren hastalıklar yerine “kârı yüksek” olanları tercih edilebilecek.

Kadrolaşmanın da anahtarı

AKP hükümeti tasarının yasalaşmasıyla birlikte, hastane personelinin tümünü sözleşmeli olarak alabilecek. Çalışanların mücadeleleri açısından olumsuz bir gelişme olduğu gibi, tasarı kadrolaşmanın da anahtarı olabilecek. Yönetim kurullarının bunu tümüyle yapması söz konusu olabilecek. Bunun yanı sıra sözleşmeli personeli daha uzun süreli ve daha az maaşla çalıştırabilecek. Sendikalaşmanın zorluklarla yürüdüğü AKP hükümeti döneminde böyle bir sistem, sözleşmeli personelin sendikalı da olamayacağı sonucunu doğurabiliyor. Yani personelin haklarında ciddi bir kayba sebep olunabilir.

Tasarının içinde eğitim hastaneleri de yer alıyor. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde hizmet genellikle eğitim hastaneleriyle yürüyor. Tasarıda, eğitim hastanelerinde eğitimin nasıl verileceğine dair hiçbir madde bulunmuyor. Eğitim, niteliği arttıran ama daha az seviyede hizmete yol açan bir sistem olduğundan, kâr etmek isteyen hastanelerin tercihi olmayabilir.

TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, hizmet sunarken kuruluşu ayakta tutma zorunluluğu varsa, hastalık yüklerinde de tercih yapmanın gerekli olduğunu” belirterek şunları söyledi:

“Maliyeti ucuz, kârı yüksek hasta gruplarını seçmeye yönelecekler. Bunun dışında size mali yük getiren hastaları seçmek, işletme mantığı açısından akılcı değil. Sizi yoran kanser hastalığı gibi şeyler tercihiniz olmayacak. Bu da hastalar için mağdurları mağdurlaştırmak demektir. Hastaların cebinden daha fazla para alınacak. Bu hastaneler katkı payını almanın yanı sıra kimi fark paylarını almaya da yönelebilecekler. Hastalar daha da yoksullaşacak. Önemli hastalıklar geçiştirilmeye çalışılacak.”

'Tıbbi yoksulluk oluşacak'

Hükümetin izlediği politikaların sonuçlarının uluslararası literatürdeki bilimsel adının “tıbbi yoksulluk” olduğunu anımsatan Bilaloğlu, şöyle konuştu:

“İnsanların hem hastalıkları derinleşiyor, hem de ceplerindeki para gidiyor. AKP Hükümeti sağlığın eşit, ücretsiz sunulması ve vatandaşların nitelikli hizmete ulaşabilmesi için önlemler alıp düzenlemeler yapmalı. İşletme anlayışıyla sağlık düzenlemesi yapılmamalı. AKP zihniyeti hem çalışanları hem de hastaları piyasacı anlayışa yöneltiyor.”


ankarahaber.com

Bu haber toplam 4935 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim