• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kamu hastanelerindeki iş kazaları hakkında görüş yazısı

Kamu hastanelerindeki iş kazaları hakkında görüş yazısı
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimi konulu genel yazı yayımlandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Destek ve İdari Hizmetler Başkan Yardımcılığı

Sayı: 87307621-622
Konu: İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimi

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİNE
(Genel Sekreterlik)

İlgi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 13/02/2015 tarih ve 3123 sayılı yazısı.

Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde meydana gelen kesici delici alet yararlanmaları (İğne batması, makas kesiği v.b), ambulans kazaları, düşme çarpma yararlanmaları ve öğrencilerin yaşadığı iş kazalarının 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda tanımlanan "iş kazası" kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyecegi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi yapılıp yapılmayacağı hususlarında hâsıl olan tereddütler üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne görüş sorulmuştur.

Alınan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün cevabi yazısında;

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde iş kazası "İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren olay" olarak tanımlanmıştır. Burada "vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hale getiren olay"dan kastedilen kişide sadece uzuv kaybı olması değil, kaza geçiren kişinin ruhen ya da bedenen kaza geçirmeden Önceki halinden farklı hale gelmesidir.

Bu kapsamda, kesici-delici alet yaralanmaları, iğne batması, bisturi, makas kesiği, düşme, çarpma vb. durumlarda meydana gelen ciddi yararlanmalar da Kanun'da belirtilen iş kazası kapsamında değerlendirildiğinden, Kanunun 14 üncü Maddesinin 2 nci Fıkrasına göre SGK'ya bildirim yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Ambulans kazaları ile ilgili olarak; eğer kazada ambulansta görevli olan çalışanların yaralanmaları söz konusu ise bu kazaların da yine Kanunun 14 üncü Maddesinin 2 nci Fıkrasına göre SGK'ya bildirim yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 2 nci Maddesinde; "Kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır." Öğrencilerin yaşadığı kazaların öğrencinin çırak veya stajyer olduğu işyerinde meydana gelmesi durumunda Kanunun 14 üncü Maddesinin 2 nci Fıkrasında göre SGK'ya bildirim yapılması gerektiği ancak öğrencinin çırak ve stajyer olmaması halinde bildirim yapılmasına gerek olmadığı değerlendirilmektedir.

Mezkur kanunun I4'üncü maddenin 4 fıkrasında Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları İse meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir" Hüküm bulunmaktadır. Bu hükme uygun olarak sağlık hizmeti sunucularınca iş kazası olduğu düşünülen veya işçi beyanı ile bu hususun ortaya çıktığı durumlarda da en geç on gün içerisinde SGK'ya bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Mehmet ATASEVER
Kurum Başkanı a.
Kurum Başkan Yardımcısı

DAĞITIM:
Gereği:
89 Kamu Hastaneleri Birliği
Genel Sekreterlik

Yazının aslı için tıklayınız 

 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8969 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim