• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kamu hastanesinde engelli hastalara, özel hizmet

Kamu hastanesinde engelli hastalara, özel hizmet
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'nce yürütülen proje kapsamında, ağız ve diş problemi olan ancak tedavi şansı bulamayan fiziksel ve zihinsel engelli hastalar, evlerinden alınarak hastaneye getiriliyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'ne bağlı Avcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, ağız ve diş problemi olan ancak tedavi imkanı bulamayan hastalar, evlerinden alınarak hastaneye getiriliyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, engelli hastalar için başlatılan ağız ve diş sağlığı tedavi programı sürüyor. Çekmece Genel Sekreterliği'ne bağlı Avcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi işbirliği ile yürütülen proje kapsamında engelli hastalar evinden alınarak tüm sağlık taramaları yapılıyor ve tedavileri sağlanıyor.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, ağız ve diş sağlığı problemi olmasına rağmen tedavi şansı bulamayan engelli hastalara genel anestezi altında diş tedavisi imkanı sunduklarını belirtti.

Bakır, şunları kaydetti:

"Çalışma kapsamında tedavi ettiğimiz engelli çocukların gözlerini açıp bize gülümsemesini görmek bizim için büyük bir mutluluk. Bunun gibi pek çok güzel örneğe şahit olmak istiyoruz. Bu hizmet; zihinsel engelliler, kas kontrolü sağlanamayan bedensel özürlü hastalar, aşırı derece fobisi olan çocuklar ve yetişkinler ile lokal anesteziklere karşı alerjisi olanlar düşünülerek özel olarak geliştirildi. Engelli hastalar için bu tedavi büyük önem taşıyor. Maalesef engelliler yaşadıkları sağlık sorunları sebebiyle ağız ve diş sağlığını ihmal edebiliyorlar. Aileler ise bazen maddi kaygılardan bazen de nereye başvuracaklarını bilemedikleri için tedavi alma konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Türkiye'de her 7-8 aileden birinde engelli hasta var. Engelliler kendi başlarına ağız bakımı yapamıyor. Ayrıca sürekli ilaç kullanmaları ve beslenme şekilleri nedeniyle daha fazla diş ve diş eti problemi yaşıyorlar. Biz bu yaraya merhem olmak için bu çalışmayı başlattık."

- "Proje nasıl yürütülüyor?"

Özel bir sağlık ekibi, engelli hastaları evlerinden alarak hastaneye getirip tedavi ediyor. Bu özel ekipte diş hekimleri, genel anestezi uzmanları, diş teknikerleri, anestezi teknikerleri, hemşireler, hasta transfer sorumluları ve sorumlu yöneticilerden oluşan deneyimli bir kadro görev alıyor. Program kapsamında genel anestezi altında diş çekimi, dolgu, diş taşı temizliği, flor ve fissür koruyucu gibi diş hekimliği hizmetleri veriliyor. Çalışma kapsamında ön muayeneden geçirilen hastaların medikal öyküleri, sistemik hastalıkları, kullandıkları ilaçlar gibi bilgiler alındıktan sonra, fiziki muayene ve laboratuvar tetkiklerinden geçiriliyor. Aileler operasyon öncesi ve sonrası tüm müdahalelerle ilgili bilgilendiriliyor. Hastaların endikasyonlarına veya genel sağlık durumlarına göre ekip tarafından sedasyon veya genel anestezi yapılmasına karar verilerek operasyon gerçekleştiriliyor.

Bu haber toplam 3796 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim