• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kamu ve özel ayrımı bitiyor, hastanelere tek bir kalite standardı geliyor

Kamu ve özel ayrımı bitiyor, hastanelere tek bir kalite standardı geliyor
Kamu ve özel ayrımı bitiyor, bütün hastanelere tek bir hizmet kalite standartları seti getiriliyor.

Sağlık Bakanlığı hastanelerin hizmet kalite standartlarını yeniledi. Bakanlık kamu ve özel hastanelerin kalite standartlarını tek bir hizmet kalite standartları olarak yayınlayacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Daire Başkanlığı metodolojisi, puanlama ve kodlama sistemiyle yeni bir kalite standartları seti hazırladı. Genel Müdür Yardımcısı  Dr. Hasan Güler, hizmet kalite standartlarının bugüne kadar hem kamu hastanelerine hem de özel hastanelere yönelik hazırlanmış iki farklı setten oluştuğunu hatırlattı. Güler, bu ay sonu özel, üniversite, kamu ayrımı gözetilmeden tüm kurumlar için bir tek hizmet kalite standartları seti yayınlayacaklarını bildirdi. Bütün hastanelerin hizmet kalite standartlarına göre değerlendirileceğini belirten Güler, şunları söyledi:

“Yeni standart seti çok daha geliştirilmiştir. Çalışmalar bitti ve şu an yayın aşamasındadır. En önemlisi ise, bu standartlar metodolojisiyle, puanlama ve kodlama sistemiyle bir ilktir. Kendine has bir kodlama, puanlama sistemi var. Bu standart seti hastanelerin hizmet kalitesini artıracaktır.” 

HKS Okulu başlıyor

Güler,  bu standartların tanıtımı ve uygulamaları hakkında kamu hastaneleri kalite yönetim direktörlerine eğitim vereceklerini dile getirdi. Antalya’da 14-18 Mart’ta HKS Okulu (Hizmet Kalite Standartları) adıyla verilecek eğitimin bir ilk olacağını kaydeden Güler, 450 direktörün katılacağı okul organizasyonun kurumsallaşarak bundan böyle düzenli olarak yapılacağını vurguladı.

Kamu hastaneleri temsilcilerinin katılacağı okulun ikinci organizasyonunun duyurusunu da önümüzdeki günlerde yapacaklarını belirten Güler, okulda 23 ana konu işleneceğini açıkladı.

İlk defa kamudaki kalite yönetim direktörleriyle biraraya geleceklerini ifade eden Güler, okulda yeni standartların tüm yönleriyle detaylı şekilde aktarımının sağlanacağını kaydetti.

Güler, eğitimi, Daire Başkanlığının eğitimcilerinin vereceklerini ifade etti. Bakanlık olarak belgelendirme konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Güler, okul sonunda sınav yapılacağını ve başarılı olanlara başarı belgesi vereceklerini de bildirdi. 

Hasta ve çalışan güvenliği esas

Bu standartlar setinin hasta ve çalışan güvenliği temeline dayandırıldığına dikkat çeken Güler, standartların hastanedeki tüm birimleri kapsadığını vurguladı.

Konu başlıkları şöyle:

HKS Merkezi Değerlendirme, Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi, HKS ile İlişkili Mevzuatlar, Sağlık Hizmetlerinde Belgelendirme, Yönetici Performansı, Birim Performansı, Hasta Çalışan Güvenliğinin Hukuki Boyutu ve Rıza, HKS Metodolojisi, Hastanelerde Kalite Yönetimi, HKS Kapsamında Dokümantasyon, Güvenlik Raporlama Sistemi, İndikatör Takibi, Hasta Güvenliği Uygulamaları 1, Hasta Güvenliği Uygulamaları 2, Çalışan Güvenliği Uygulamaları, Renkli Kod Uygulamaları, Anket ve Görüşler, El Hijyeni ve Enfeksiyonların Önlenmesi, Stok Yönetimi, Atık Yönetimi, Laboratuar Hizmetleri, Güvenli Cerrahi Uygulamaları, Hasta Kayıtları ve Hasta Dosyası.

Güler, hasta güvenliği uygulamalarında, kan ürünlerinin güvenli transvizyonu, doğru kimliklendirme, ileşitim güvenliği, düşmelerin önlenmesi, hasta bakımı uygulamaları gibi konuların ele alınacağını belirtti. 

Performansı etkileyecek

Hizmet kalite standartlarının hastanelere ciddi bir yol haritası olma niteliğini taşıdığını vurgulayan Güler, bu standartların kamu hastanelerinde personelin alacağı ek ödemelere ilişkin düzenlemeleri de kapsadığına dikkat çekti. Güler, standartların hastane yöneticilerinin, çalışanlarının, uzmanların performanslarını etkileyeceğini belirterek, “2011’de bu standartların etkileri çok olacak. Dünyada bu tarz metodolojisiyle, kodlamasıyla, puanlamasıyla geliştirilmiş bir standart olduğunu düşünmüyoruz, görmedik. Bu standartlar, kılcal damarlar gibi hastanenin her yerine sirayet edecek ve sonuçta herkes kendi bölümünün daha kaliteli hizmet vermesini sağlamak için gayret edecek” diye konuştu. 

45 hastanede pilot çalışma yapıldı

Türkiye genelinde kamu, özel ve üniversite hastanelerinden yaklaşık 45 hastanede pilot çalışma yapıldığını kaydeden Güler, 2010’da bu standartların tek tek hastane düzeyinde incelendiğine dikkat çekti. Anlaşılabilirlik, uygulanabilirlik açısından değerlendirilen standartlara saha çalışanlarının görüşleri de alınarak son şeklinin verildiğini kaydetti.

Medimagazin

Bu haber toplam 11388 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim