• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Kamuda çalışan hekimler istifa etmeden özel sağlık kuruluşlarında çalışamaz"

"Kamuda çalışan hekimler istifa etmeden özel sağlık kuruluşlarında çalışamaz"
Dr. Halit Atik, Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelge ile “kamuda çalışan hekimlerin görevlerinden istifa etmeden özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarını açıkladığını “, bu uygulamanın, sağlıkta kaos yaratacağını bildirdi.

GÜSİDER BAŞKANI DR.HALİT ATİK, SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GENELGESİNE TEPKİLİ:

 

“BU KARAR SAĞLIKTA KAOS YARATIR”

 

Güney İlleri Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Halit Atik,  Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelge ile “kamuda çalışan hekimlerin görevlerinden istifa etmeden özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarını açıkladığını “, bu uygulamanın, sağlıkta kaos yaratacağını bildirdi. Dr. Halit Atik, “Bu uygulamayla ilk etapta acil servislerimizi, sonra da kurumlarımızı kapatmak zorunda kalacağız. Onlarca özel merkezlerin acil servisi kapatıldığında, kamu kurumlarının zaten dolu olan acil servisleri ve poliklinikleri hasta yükünü taşıyamaz. “dedi. Atik, bu kararın,  konuşmalarında sık sık “Acil servis hizmetlerinin önemini” vurgulayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, görüşlerine de aykırı olduğunu belirtti.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün 24.02.2011 tarihli “kamuda çalışan hekimler, kamudaki görevlerinden istifa etmeden özelde çalışmayacaklardır. İstifa ederlerse kadro dışı geçici çalışma belgesi verilecektir. Kamudan istifa etmezlerse 1.03.2011’de özel kurumlardaki işlerine özelde son verilecektir “ şeklindeki genelgesi, özel sağlık kurumlarında “deprem etkisi” yarattı.

ACİL SERVİSLERDE HİZMET AKSAR

 gusider-dr.-halil-atik.jpgBu durumun pek çok özel sağlık kurumundaki acil servislerde nöbet utan hekimlerin istifa etmesine yol açtığını belirten GÜSİDER Başkanı Dr. Halit Atik, “Sağlık Bakanlığı, sık sık değiştirdiği uygulamalarda özel sağlık kuruluşlarının sağlıklı bir hizmet vermesini engellemektedir. İkide bir değişen genelgeleri takip etmekte bile zorlanıyoruz. Son olarak acil servisleri kapatmaya zorlayan bu uygulama hizmet vermemizi engellemektedir. Şimdi ya acil servislerimizi kapatacağız ya da belirli saatlerde acil serviste doktor bulunduramayacağız. Bu yüzden ortaya çıkacak olan sıkıntıların faturasını kim üstlenecek? Yakında oturan bir hasta, geldiği acil servisimizi kapalı görürse, ya da doktor olmadığı için müdahale edilemezse bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Devlet hastanelerinin acil servisleri zaten tıklım tıklım dolu. Özel acil servisleri devletin üzerinden bu yükü alıyordu. Şimdi Adana’daki tıp merkezleri acil servisleri kapattığında devlet bu yükü nasıl kaldıracak?” diye konuştu.

BAŞBAKAN’LA ÇELİŞİYORLAR

Başbakan Recep tayip Erdoğan’ın, konuşmalarında sık sık , “Acil servislerde yaşanan skandal uygulamalara” dikkat çektiğini ve “Acil servis hizmetlerine öncelik verilecek” talimatının olduğunu hatırlatan Dr. Halit Atik, Sağlık Müdürlüğü’nün bu kararının Başbakan’ın açıklamarı ve talimatlarıyla da çeliştiğine dikkat çekti.

Adana’da 25 tıp merkezinde kadrolu pratisyen hekim sayısının 51 olduğunu ve her tıp merkezinde ortalama 2 hekimin görev yaptığını belirten Dr.Halit Atik, “ Hekim kadrosunu dondurdular. Sadece 2 hekim kadrosuna izin var. Yeni doktor istihdam etmemize de izin verilmiyor. ‘2 hekimle işi götüreceksiniz’ deniyor. 2 hekimle 24 saat görev vermek mümkün değildir. Sağlık Müdürlüğü ise ‘Vereceksiniz… iş aksaksa da her türlü cezai işlemi uygularız’ demektedirler. Bu iş yasalarına da,  insan doğasına da uymayan bir zorlamadır”dedi.

GÜÇLÜ ÇEVRELERE ÇIKAR MI SAĞLANIYOR?

GÜSİDER Başkanı Dr.Halit Atik, Sağlık Müdürlüğü’nün genelgesinin,  657 sayılı devlet memurları kanunundaki istifa için “Önceden haber verme ve 30 günlük bekleme süresi” ile de çeliştiğini belirterek, “Yönetmenlik kanunlara aykırı olamaz.  Yönetmelik hazırlayan kişiler bunu bilmiyor mu? “diyerek, Sağlık Bakanlığı yetkililerine “Çalışmamızı, hizmet vermemizi istemiyorsanız lütfen açıkça söyleyin. Bizde elimizdeki yatırımı ve cihazları devlete devredip çekip gidelim.” diye seslendi.

Dr. Atik, sözlerini , “Sağlık Müdürlüğü’nün bu uygulaması umarız ki, daha küçük çaptaki özel sağlık kurumlarını kapatarak, bazı güçlü sağlık çevrelerine çıkar sağlama telaşından kaynaklanmıyordur” diyerek noktaladı.

Bu haber toplam 17201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim