• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kamuda doktor kalmadı özelleri sınırlamaya gittik

Kamuda doktor kalmadı özelleri sınırlamaya gittik
Çalışma Bakanı Çelik, "Özel hastanelerin fazla sayıda açılmasıyla kamuda doktor ve hemşire sıkıntısı da ortaya çıktı. Bunu dikkate alarak özel hastane kurulması konusunda daha titiz davranıyoruz" dedi..

Çalışma Bakanı Çelik, "Özel hastanelerin fazla sayıda açılmasıyla kamuda doktor ve hemşire sıkıntısı da ortaya çıktı. Bunu dikkate alarak özel hastane kurulması konusunda daha titiz davranıyoruz" dedi..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sağlık harcamaları konusunda büyük sıkıntı olduğunu belirterek Türkiye'de tüm hastanelerde ödemelerde büyük yolsuzluklar ve usulsüzlüklerle karşılaşıldığını söyledi. Hastanelerdeki ödemelerin 2007 yılınhdan beri bilgisayar ortamında izlendiğini belirten Faruk Çelik şunları kaydetti: ''Bazı hastaneler bunu bilmiyor. Öyle faturalar gördük ki şaşırırsınız. Hasta A hastanesinde yoğun bakımda yatarken B hastanhesinde mide filmi çektirmiş. Damardan beslenme için 1500 mililitrelik 4 sorum verilmiş. İki rakamı çarpıp 6 bin mililitre yazacağına 6 bin yazmışlar. Fatura 1 milyar liradan 205 milyar liraya çıkmış. Yani hastaya 205 milyor liralık serum verilmiş. Bir üniversite hastanesinde şubat, mart ve ve nisanda aylık 30 bin hastaya bakılmış. Rakam mayıs ayın da 125 bin olmuş. 6 ilimizde yoğun denetim başlattık, sonuçları çok merak ediyorum.' Çelik, bu yıl kamu dışındaki hastanelere 3.5 milyar YTL'lik bir kaynak aktarımı planladıkları ancak projeksiyonların bu rakamın 6 milyar YTL'ye ulaşabileceğini gösterdiğini söyledi. 'Son dönemlere kadar, 'yap hastaneyi, kes faturayı, ödensin' gibi bir ortam vardı' diyen Çelik şunları söyledi: ' Biz 'sınırsız ödeme'nin suistimale çok açık olduğunu gördük. Sağlık Bakanlığımız da neredeyse kontrol dışına çıkacak sayıda hastane açılmasının yanlışlığını gördü. Böylece Sağlık Bakanlığımız hastane açılmasını daha sıkı izinlere bağlamaya başladı." Devletin 70 milyon vatandaşına sağlık hizmeti götürmek zorunda olduğuna dikkat çeken Faruk Çelik, şunları dile getirdi: "Özel hastanelerin fazla sayıda açılmasıyla birlikte kamuda doktor ve hemşire sıkıntısı da ortaya çıktı. Özellikle Anadolu'da bu sıkıntı daha fazla hissedildi. Sağlık Bakanlığımız biraz da bunu dikkate alarak özel hastane kurulması konusunda daha titiz davranma yolunu seçti."

SÖZLEŞMEYİ 12 HASTANE BOZDU
Özel hastanelerde sosyal güvenlik kapsamında karşılanan bedelin yanı sıra vatandaştan yapılan sınırsız tahsilatın haksızlık ve yolsuzlukları gündeme getirdiğine işaret eden Çelik, şunları dile getirdi: "900 YTL'lik bir ameliyata 11 bin YTL'lik fatura kesen hastaneler var. Vatandaş daha iyi hizmet aldığını düşünerek elindeki avucundaki son kuruşu bile hastaneye ödüyor." Çelik, "Özel hastaneler şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu'yla sözleşmesini feshediyor. Bu durumda özel hastaneler eskisi gibi kapsam dışı kalır ve vatandaş kamudan iyi hizmet alamazsa ne olacak?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Yasada fark bir katına kadar diye yer aldı. Ancak oranın belirlenmesi Bakanlar Kuruluna bırakılmıştı. Sağlık Bakanımız yüzde 20 fark da ısrarcı oldu ama oran yüzde 30 olarak kabul edildi. Önümüzdeki dönemde hastaneleri özelliklerine göre sınıflandıracağız. Üst sınıfta olanlar oradan bir fark daha alacak. Şu anda İstanbul'da 101 hastane sistemde kalmayı kabul etti, 12 hastane sözleşmeyi feshetti, 52 hastane ise bir aylık izleme sürecsini kullanıyor."

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim