• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Kamuya özel sektör modeli bütçe

Kamuya özel sektör modeli bütçe
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlette “Özel Sektör Modeli Bütçe” için düğmeye basıldığını da söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlette "Özel Sektör Modeli Bütçe" için düğmeye basıldığını da söyledi. Şimşek'in paylaştığı bilgiye göre en geç 2018'e kadar geçilmesi planlanan 'program bazlı performans bütçe'siyle "Sayıştay raporu gelmedi" tartışmaları da sona erecek.

VATANDAŞ SORGULAYABİLECEK

Hedeflenen sistem sayesinde idarelere belirli hedefler konulacak. Ayrılan kaynak takibe alınıp kontrol edilecek. Kamu kaynaklarının topluma ne yarar sağladığı izlenecek. Hükümetin öncelikleriyle idarelerin harcama kararları uyumlu hale gelecek. Hazırlanacak bütçe belgeleriyle vatandaş hükümetin kaynakları nasıl dağıttığına ilişkin tercihleri görüp bunları sorgulayabilecek. Kamu hizmetlerinin kalitesi de raporlanacak.

17 ARALIK'IN ZARARI RAKAMLARLA ÖLÇÜLEMEZ

17 Aralık sürecinin ülkeye ne kaybettirdiği konusunda da Bakan Şimşek şöyle dedi: Sayısallaştırması zor bir kayıp. 10 yılda birçok reform yaparak tırnaklarımızla ülkeyi bir noktaya getirdik. Kim ne derse desin yolsuzluk azalmıştır, demokratikleşme ilerlemiş, kurumsal yapı iyileşmiştir. Bunları ben değil Dünya Bankası, Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Dünya Ekonomik Forumu göstergeleri söylüyor. Rol model ülke argümanıydık ama itibarımız olumsuz etkilendi." Bakan, paralel yapıyla ilgili olarak da "Hiçbir devlet başka yerlerden talimat alan ve başka yerlere hesap veren bir yapıyı kabul etmez" dedi. REYTİNG kuruluşlarının Türkiye'nin görünümünü 'negatif'e çevirmelerini de değerlendiren Şimşek şöyle konuştu: "1 yıl önce dünyanın içinde olduğu bugünleri öngörüp yapsalardı millet alkışlardı. Ama şimdi enflasyon ve cari açıkiyiye gidiyor. İç talep yumuşuyor. Dolar düşüyor. Bunlar enflasyonu aşağıya çekecek. Reytingçilerin açıklamalarını piyasalar fiyatlamıyor. Hazine enflasyonun altında faizle borçlanıyorsa piyasa enflasyonun düşeceğini ve istikrarın devam edeceğini düşünüyor."

VERGİDE YENİ BİR AF OLUR MU?

Vergide 'af' düzenlemelerini prensip olarak doğru bulmadığını belirten Şimşek, "Düzenli ödeme yapana pozitif ayrımcılık" taleplerine şu yanıtı verdi: "2008'den bu yana vergisini ve primini düzenli ödeyenin sosyal güvenlik işveren primini 5 puan indirdik. Bu devam ediyor. İş dünyasının ödediği beyana dayalı gelir vergisi yüzde 1'i geçmiyor. Nesini indirelim?"

100 TL'NİN 86'SI FAİZE GİDİYORDU...

Deprem vergisinin geçmişte kalıcı olarak getirildiğini anlatan Bakan Şimşek, "Bu yıl vergi gelirlerinin yüzde 45'inden fazlası eğitim ve sağlığa ayrıldı. 2002'de 100 liralık vergi gelirinin 86'sı faize gidiyordu. Millete hizmet için yüzde 15 ayrılıyordu. Şimdi tam tersi durum var" diye konuştu. Şimşek, kentsel dönüşüme 1 milyara yakın kaynak ayrıldığını da ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2054 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim