• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Kamyon tüccarıydı, ilaç devi oldu!

Kamyon tüccarıydı, ilaç devi oldu!
Yıllarca kamyon ticareti yapan İbrahim Özsu, üç yıl önce bir hastanenin radyoloji bölümü işletim ihalesini aldı.

İşlerini kısa sürede büyüten işadamı, şimdi kanserin teşhisinde kullanılan ilaç üretirken, sektörde hızla büyümesini de sürdürüyor.

Kanserin teşhisinde kullanılan nükleer tıp ilacının Türkiye'deki iki üreticisinden biri yüzde yüz yerli sermayeli Moltek şirketi. İstanbul Avrupa yakasında ve İzmit Gebze'de iki üretim tesisine sahip şirketin satış payı yüzde 25. İnşa aşamasındaki Trabzon ve Gaziantep üretim tesislerinin bu yıl sonunda hizmete girmesiyle Moltek'in pazar payı yüzde 40'a ulaşacak. Yarılanma ömrü 110 dakika olan kanser tanı ilacı fabrikadan çıktıktan sonra iki saat içinde kullanılmak zorunda. Bu ilaç halen zamanla yarışarak, 40 kiloluk radyasyon sızdırmaz kurşun kutu içinde uçakla İstanbul'dan Erzurum, Trabzon ve Denizli gibi uzak illerdeki hastanelerin tarama merkezlerine ulaştırılıyor. İki yeni tesis, ilacın erişim alanını genişletecek. Moltek'in ürettiği nükleer tıp ürünü ilaç sadece kanser teşhisinde değil, radyoterapinin ne derece başarılı olup olmadığını anlamak için tedavide de kullanılıyor.

Kanser tanı ilacı üreticisi Moltek şirketinin patronu İbrahim Özsu, çok değil, bundan üç sene önce ilaçla, tıpla, hastaneyle işi olmayan bir nakliyeciydi. Moltek'in de bağlı bulunduğu Özsu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özsu, ticari hayatına 30 yıl kadar önce memleketi Şanlıurfa'da kamyon alım satımı yaparak başladı. 1990'da İstanbul'a geldi ve aynı işi burada yapmaya devam etti. Chrysler kamyonlarının bayiliğini aldığının ikinci yılı olan 1992'de, Türkiye'de en çok araç satan ikinci bayi oldu. Kamyon alım satımındaki ilişkilerinin ürünü olan bayilikteki başarısı Özsu'yu yeni ufuklara taşıdı. 1999'da akaryakıt istasyonları açtı. Onu sağlık devi yapan dönüm noktası ise radyolog olan bir yakınının tavsiyesiyle, 2007'de Ankara Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi'nin radyoloji bölümü işletim ihalesini kazanması oldu. Burada radyoloji ünitesi kurum ve işletim hizmetini üstlenen şirketin, kanser tanısında kullanılan nükleer tıp ilacını tek bir firmanın üretmesi dikkatini çekti. Bu firma ilaç vermeyi kestiğinde yapacağı milyonlarca dolarlık yatırım atıl kalacaktı. İbrahim Özsu, ilacın ne şekilde temin edilebileceğini araştırırken, İzmir'deki Özel Şifa Hastanesi'nde de Doktor Ahmet Şencan'ın sadece bu hastane için bu ilacı üretip kullandığını öğrendi. Özsu'nun sermayesi, Şencan'ın üretim bilgisi ve deneyimiyle birleşince kanser teşhisinde kullanılan nükleer tıp ilacı üreticisi Moltek doğdu. Bugün Doktor Ahmet Şencan, Moltek şirketinin ortağı ve CEO'su.

Gaziantep'te üniversite kampüsü içinde ve Trabzon'da üniversite içindeki teknoparkta inşası süren yeni üretim tesislerinin her birinin maliyeti 10'ar milyon dolar. Moltek'in ürettiği kanserli hücreleri teşhiste en etkili yöntem olan ilaç stoklanamıyor ve yarılanma ömrü 110 dakika. Bu yüzden fabrikadan çıktıktan sonra iki saat içinde kullanılmak durumunda. Çabuk bozulduğu için ithalatı da mümkün değil. Trabzon ve Gaziantep'e yıl sonunda açılacak yeni tesislerle, ilacın kullanım alanı genişleyecek.

Moltek'in İstanbul Avrupa yakasındaki üretim merkezi de Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü içinde yer alıyor. Özsu Grup, kamu hastanelerine radyoloji ve nükleer tıp üniteleri kuruyor ve işletiyor. Grup halen aralarında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nin de bulunduğu Türkiye genelindeki 13 eğitim ve araştırma hastanesinin radyoloji, radyoterapi ve nükleer tıp bölümlerine hizmet veriyor. Türkiye genelinde kanser teşhis ve tedavisinin başarısını ölçmede kullanılan nükleer tıp cihazı sayısı 70. Bunlardan 13 merkezdeki cihazlar ile cihazlarda kullanılan ilaç Moltek'e ait. Özsu Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Özsu, 13 hastanenin radyoloji bölümünü, kâr ortaklığı şeklinde hastanelerin hizmet alım ihalelerine girerek işletmeye hak kazandıklarını söyledi. Radyoloji ve nükleer tıp hizmetinin verildiği bu bölümler radyasyon sızdırmaz özel odaların olduğu binaların bu bölümlerinin inşasını, grup bünyesindeki Özsu İnşaat gerçekleştiriyor. Özsu İnşaat'ın başında Kadir Özsu'nun mimar eşi Betül Özsu bulunuyor. Kadir Özsu, Türkiye'de lojistik sektöründen çıktıklarını, ancak Katar'da 60 araçlık filoyla taşımacılığa devam ettiklerini söyledi. Katar'daki Turkıya firması bu ülkede inşaat firmalarına taşıma hizmeti veriyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 20306 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim