• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

'Kan stokunda sıkıntı var'

'Kan stokunda sıkıntı var'
Kış mevsimiyle birlikte havaların soğuması kan bağışını da vurdu. Günlük 8 bin ünite kan bağışı 6 bine kadar düştü. Bağışlar yüzde 25 oranında düşünce Kızılay stoklarında 35 bin ünite kan kaldı

Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

Türk Kızılayı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Lütfi Akar, kan stoklarının kritik seviyenin altına düştüğünü açıkladı. Soğuk hava şartları, fırtına ve kar yağışının insanların evlerinden çıkarak kan vermeye gitmesini engellediğini belirten Akar, "Ama kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Kan ihtiyaçları devam ediyor. Hastanelerde ameliyatlar sürüyor. Vatandaşlar, kan vermeye gelmiyor" diye sitem etti. Kan bağışının yüzde 25 oranında düştüğünü vurgulayan Akar, şunları dedi:

"Biz her gün yaklaşık 8 bin ünite kan toplamak zorundayız. 300 kişilik ekiple, 65 kan merkezinde, gezici ekiplerle, TIR'larda ve çadırlarda kan topluyoruz. Zamana karşı bir yarış içindeyiz. Bugünlerde hava şartları dolayısıyla günlük 6 bin ünite kan topluyoruz. Kanda stok seviyesi çok önemli. Bizim hedefleri tutturmamız lazım. Kan bağışındaki azalma stoklarımızın erimesine yol açıyor. Normal şartlarda Türkiye genelinde 50 bin ünite stokla çalışıyoruz. Bugünlerde stoklarda 35 bin ünite kan kaldı. Kan stoklarında kritik seviyedeyiz."

KAN STOKLARI AMELİYATLARA YETMEYECEK

Acil ameliyatlarda, Ankara, Diyarbakır ve İstanbul'daki patlamalarda kan ihtiyacını hemen sağladıklarını kaydeden Akar, şöyle devam etti:

"Bu zamana kadar bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak ameliyatların yapılmaması durumuyla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Kan stoklarımız böyle giderse acil durumu karşılayamayız diye korkuyoruz. Zaman zaman hastanelerimizde hasta sahiplerinin kan verme gibi durumları deneniyor. Bunlar sağlıklı kan verme sistemine uygun değil. Kanların sağlıklı ortamlarda alınıp üzerinde tüm testlerin yapılıp kullanılması gerekiyor. Yakını ameliyatta olan kişinin verdiği kan, sağlıklı öğeleri taşımıyor. Hasta yakını bazen kan vermek için ilaç aldığını bizden saklıyor. Tarama testleri yapıyoruz."

KADINLARA SESLENDİ

2016 yılı için 2 milyon 50 bin ünite kan bağışı hedefi koyduklarını anlatan Akar, "Biz bir kanı plazma, eritrosit ve trombosit olarak 3 parçaya ayırıp 3 hastaya verebiliyoruz. Sağlıksız kan alma şartlarına dönmek istemiyoruz. Özellikle kan bağışı oranı düşük olan kadınlarımıza sesleniyorum. Lütfen gelin kan bağışlayın" dedi.

Bu haber toplam 2243 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim